Zvizdić: Most Svilaj višeznačno važan za BiH

02.10.2019. 07:35 / Izvor: Fena
Zvizdić: Most Svilaj višeznačno važan za BiH

Zvizdić je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji je višeznačno važan za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je jučer gradilište mosta Svilaj na rijeci Savi koji na panevropskom koridoru Vc spaja Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

Zvizdić je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji je višeznačno važan za Bosnu i Hercegovinu.

"To je objekat koji nas spaja sa Hrvatskom i u konačnici to će biti jedan od najvažnijih objekata na koridoru Vc koji je za BiH značajan sa regionalnog i ekonomskog stajališta i koji će spojiti Evropu sa BiH i Sarajevom, te Sarajevo s Pločama", kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, performanse mosta koji je dug 640 metara i širok 29 metara, sa tri kolovozne trake, govore o ozbiljnosti projekta.

"On predstavlja volju i namjeru razvijanja ekonomskih i dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom i jačanje širenja saobraćajne infrastrukture kao baze za unapređenje privrednog i ekonomskog života", istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da se vrlo brzo očekuju i značajniji radovi na mostu kod Gradiške koji će predstavljati bitan infrastrukturni projekat važan za privredu, ekonomski razvoj, razmjenu i protok roba, kapitala i ljudi.

Naglasio je da je riječ o ukupnoj strategiji koju ima Bosna i Hercegovina u smislu infrastrukturnog razvoja i  kreiranja razvoja graničnih prijelaza koji će imati infrastrukturu usklađenu sa evropskim standardima.

Ovaj objekat je važan i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu, a važan je i zbog kredibiliteta naše zemlje u odnosima s Evropskom unijom", rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će most Svilaj biti završen i stavljen u promet do kraja godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti