Zvizdić: Nekoliko sporova u međunarodnim sudovima protiv BiH

19.01.2017. 09:38 / Izvor: Fena
Zvizdić: Nekoliko sporova u međunarodnim sudovima protiv BiH

Ministarstva komunikacija i prometa BiH je tuženo zbog štete u visini od 642 hiljade eura,a zbog kašnjenja ovog ministarstva da izvođač bude uveden u posao na izgradnji mosta na Savi kod Svilaja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se u međunarodnim sudovima vodi nekoliko arbitražnih postupaka protiv BiH te da su u sve procese uključeni resorna ministarstva i Pravobranilaštvo BiH.

Naglasio je da je prvi spor pokrenuo slovenski investitor "Elektrogospodarstvo Slovenije" koji je podnio zahtjev protiv BiH  Međunarodnom centru za rješavanje investicionih sporova i to na bazi Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija BiH i Slovenije te da sve procesne radnje uime BiH vodi Pravobranilaštvo BiH.

"Sor je navodno pokrenut zbog međunarodno ugovorenih obaveza Rudnika "Ugljevik". Tužilac potražuje sredstva za neisporučenu električnu energiju od 695 miliona eura", kazao je.

Drugi postupak je, dodao je Zvizdić, protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH zbog štete u visini od 642 hiljade eura, a zbog kašnjenja ovog ministarstva da izvođač bude uveden u posao na izgradnji mosta na Savi kod Svilaja.

Zvizdić je naglasio da je treći postupak registrovan prije dva mjeseca u Sekretarijatu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova, a tiče se štete zbog kršenja Ugovora o koncesiji za projektovanje, izgradnju i upravljanje hidroenergetskih sistema na rijeci Vrbas koji je zaključen između Vlade RS-a i Društva hidroelektrane Vrbas u visini od 54.130.000 eura.

Istakao je da je u nekim postupcima BiH tužena strana, jer RS nema međunarodno pravni subjektivitet te da krajnje obaveze padaju na teret entiteta gdje se nalazi tužena osoba.

Pitanje o sporovima koji su pokrenuti u međunarodnim sudovima protiv BiH postavio je Damir Bećirović iz DF-a na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti