Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zvizdić pozvao kolege iz Srbije i Hrvatske na zaključivanje sporazuma o granici

Zvizdić je istaknuo da je proces regionalne saradnje  u proteklim godinama, naročito u okviru Berlinskog procesa, zabilježio veoma ohrabrujuće pomake u svim sferama

25.01.2019. 13:28 / Izvor: Akta.ba

Predsjedavajući  Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravi u Davosu gdje učestvuje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Tokom obraćanja učesnicima današnjeg panela o zapadnom Balkanu „Stvaranje snažnih partnerstava za rast i mir na zapadnom Balkanu“ predsjedavajući Zvizdić je govorio o regionalnoj saradnji i o izazovima na tom putu.

Rekao je da je najbolji put saradnje da sva pitanja - naročito ona koja se tiču otvorenih bilateralnih sporova, budu riješena kroz kontinuiran dijalog i uz međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodno priznatih činjenica.

"U tom smislu, kao dobar primjer za jačanje dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i daljnje unapređenje regionalne i bilateralne saradnje, vidim u praćenju dobrih iskustava koje smo uspostavili sa Crnom Gorom potpisivanjem Sporazuma o granici 2015. godine", rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

On je pozvao kolege iz Hrvatske i Srbije da se u duhu potpisanih deklaracija sa samita zemalja zapadnog Balkana, zaključe sporazumi o granici, te da se zatvaranjem ovog poglavlja, osigura da fokus budućih odnosa bude na ekonomskim, kulturnim, socijalnim i drugim temama od značaja za unapređenje životnog standarda građana.

On je istaknuo da je proces regionalne saradnje  u proteklim godinama, naročito u okviru Berlinskog procesa, zabilježio veoma ohrabrujuće pomake u svim sferama, a naročito u oblasti infrastrukturnog povezivanja, kao i jačanja saradnje unutar regionalnog ekonomskog područja, te izrazio nadu da će, uprkos postojećim izazovima, ovi procesi ipak biti vraćeni na pravi put. U obraćanju, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo i jednostrano donesene odluke kojima se krše ugovorno prihvaćene obaveze po CEFTA sporazumu, te pozvao kosovske vlasti da u narednom periodu vrate trgovinske odnose u okvire prihvaćenih pravila CEFTA sporazumom.

Rekao je i da će Bosna i Hercegovina, kao i do sada, ostati partner za sve oblasti i teme koje će svakoj zemlji pojedinačno, te regionu u cijelosti, omogućiti stabilnu, prosperitetnu i uspješnu saradnju.

Predsjedavajući Zvizdić se na marginama Svjetskog ekonomskog foruma sastao i sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske i razgovarao o unapređenju saradnje dvije države, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti