Zvizdić: Što se brže budemo dogovarali unutar BiH , naš put u EU će biti brži

23.02.2018. 08:06 / Izvor: Fena
Zvizdić: Što se brže budemo dogovarali unutar BiH , naš put u EU će biti brži

Vjerovatno je da će Evropska komisija nakon predaje Upitnika zatražiti dodatna pojašnjenja.

Što se tiče Vijeća ministara BiH, visoke dužnosnike Evropske unije naredne sedmice dočekujemo sa vrlo pozitivnim informacijama i rezultatima jer smo u međuvremenu završili sve naše obaveze iz evrospke agende BiH, izjavio je večeras predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U BiH tada bi trebali doći visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, komesar EU za proširenje Johannes Hahn i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Zvizdić je gostujući u Dnevniku D Federalne TV kazao da se radi o velikim prijateljima BiH i zapadnog Balkana, dodajući da ih dočekujemo na jedan kredibilan, ozbiljan i odgovoran način.

"Oni dolaze s pozitivnim porukama, a prva i najvažnija je da su vrata EU otvorena i za BiH, ali i za region zapadnoga Balkana što je izuzetno važno jer članstvo i proces pristupanje EU donose za naš region dvije važne stvari - mir stabilnost i u konačnici ekonomski prosperitet. Njihova poruka će biti da se na neki način izbjegava radikalna retorika, da se pokušamo dogovoriti unutar BiH, da prihvatimo evropske normative i standarde, da prihvatimo evropske vrijednosti i da, što se brže budemo dogovarali unutar BiH, naš put ka članstvu u EU će biti brži", izjavio je Zvizdić.   

Zvizdić je napomenuo da u principu ne postoje datumi koji su precizirani za bilo koju zemlju zapadnog Balkana, te da su u skladu s trenutnom dinamikom evropskih integracija, Srbija i Crna Gora nekoliko koraka ispred drugih zemalja zapadnog Balkana. Međutim, najvažnija poruka Startegije o proširenju koju je nedavno objavila EU, naglasio je Zvizdić, jeste da svaka zemlja u skladu sa svojom dinamikom može da bude brža od ostalih zemalja.

"Dakle, može BiH u tom procesu da pređe zemlje koje su u ovom trenutku ispred nje i to je ustvari naša najveća šansa.  Ukoliko budemo radili brzo, to znači da možemo preuzeti i lidersku poziciju", dodao je Zvizdić.      

Naveo je da je vrlo vjerovatno da će Evropska komisija nakon predaje Upitnika zatraži dodatna pojašnjenja zbog toga što je to dosad bila praksa i za svaku od zemalja u našoj regiji kojima je EU poslala dodatna pitanja ili zatražila pojašnjenja.

"Ono što je bitno jeste da imamo veoma dobro uhodan i u praksi utemeljen Mehanizam koordinacije koji će nam pomoći da i na dodatna pitanja odgovorimo brzo i efikasno", dodao je Zvizdić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti