Zvizdić u Mostaru otvorio sajam "Dani trešnje 2018"

19.06.2018. 13:45 / Izvor: Fena
Zvizdić u Mostaru otvorio sajam 'Dani trešnje 2018'

Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2018" otvoren je u utorak u Vrapčićima kod Mostara.

Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2018" otvoren je u utorak u Vrapčićima kod Mostara, a otvorio ga je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Sajam je ove godine okupio tristotinjak izlagača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a veliki broj izlagača došao je i iz makedonske prijestolnice Skoplja, odnosno njene najmnogoljudnije općine Čair, koja je ovogodišnji partner sajma.

Otvarajući manifestaciju, premijer Zvizdić istakao je kako je sajam zahvaljujući trudu Grada Mostara i organizatora već poprimio odlike regionalnog i međunarodnog sajma

Sajam je izašao van granica BiH i kvalitetom svojih sadržaja uspio da postigne ključni cilj, a to je promocija bh. privrede, dodao je Zvizdić.

"To je upravo ono na čemu svi zajedno radimo, dakle na jačanju konkurentnosti privrede BiH, na unapređenju poslovnoga ambijenta unutar BiH, na kreiranju legislativnog okvira za jačanje i kreiranje novih investicionih mogućnosti kako za domaće tako i za strane investitore i ka povećanju vanjskotrgovinske razmjene i izvoza, kao ključnih indikatora privrednog razvoja BiH", kazao je Zvizdić.

Sve to se radi, kazao je, unutar vrlo jednostavne ali uspješne formule koje se valja držati, a to je "da proizvodimo domaće, da kupujemo domaće i, što je najvažnije, da izvozimo domaće proizvode".

Zvizdić se dotakao i provedbe reformi u BiH, kazavši kako su svi ekonomski parametri u BiH u porastu, da je BiH mnogim parametrima najbolja u regionu, da je prisutan konstantan rast industrijske proizvodnje, rast izvoza i obim vanjskotrgovinske razmjene, što svjedoči o kvaliteti bh. proizvoda.

Naglasio je kako BiH imamo vrlo ozbiljne potencijale koje mora staviti u funkciju ekonomskog razvoja i stvaranja prosperitetnog ambijenta te da će to biti zadatak ove, ali i budućih vlasti.

Zvizdić je kazao kako do kraja nije zadovoljan sa svim što je urađeno, ali da je "blagi optimist zato što svi procesi idu u pozitivnom smjeru".

"Stalne reforme, stalno poboljšanje ambijenta, stalni i uporni rad na stvaranju dobrih preduvjeta za razvoj BiH i na prvom mjestu pravda, pravičnost, transparentnost i jačanje vladavine prava, ako to uspijemo, budite sigurni da ćemo se uklopiti u projekt strategije EU i da će 2025. godine biti moguće da BiH bude članica ili nadomak pristupa EU, što je ključni cilj ne samo za nas, nego i za generacije koje dolaze", naglasio je Zvizdić.

Čestitajući još jednom organizatorima i izlagačima sajma, Zvizdić je posebno pozdravio privrednike, poručivši im kako su oni nosioci ekonomskih promjena, budućnosti i samoodrživoga razvoja BiH.

"Na vama temeljimo sve najvažnije i najozbiljnije projekte i želim da vam ovaj sajam protekne u razmjeni poslovnih ideja i potpisivanju ugovora kako bi on iduće godine bio još značajniji i još sadržajniji", poručio je Zvizdić.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je ova sajamska manifestacija izuzetno značajna za razvoj ruralnog dijela i proizvodnje zdrave hrane, te za razvoj turizma i privrede.

"Sajam je postao nezaobilazna priča u Gradu Mostaru, nalazi se u kalendaru grada i želja nam je da on svake godine bude sve bolji, da okupi što više posjetitelja, jer na taj način se pronosi dobra priča o našeg grada što svakako doprinosi bržem razvoju i Mostara i cijele regije", kazao je Bešlić.

U okviru svečanog otvaranja potpisan je i Sporazum o saradnji između Grada Mostara i skopske općine Čair, a potpisali su ga mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i predsjednik općine Čair Visar Ganiu.

Šesnaesto izdanje "Dana trešnje" održava se do 22. juna, a u sklopu njega bit će upriličen bogat kulturno-zabavni program, brojna stručna predavanja, demonstracije, šahovski turnir te promocije proizvoda uz raznovrsnu gastro ponudu. Organizator sajma je Turističko udruženje Sjever Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti