ZZ Brka prerađuje 48.000 litara mlijeka dnevno, a uveli su i HACCP i ISO 22000 standarde

11.02.2021. 11:55 / Izvor: Akta.ba
ZZ Brka prerađuje 48.000 litara mlijeka dnevno, a uveli su i HACCP i ISO 22000 standarde

Brka sada ima vlastitu mljekaru.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Zemljoradničku zadrugu Brka da proširi pogone za proizvodnju mliječnih proizvoda. Brka će sada povećati preradu mlijeka sa 500 na 6.000 litara dnevno i početi prodavati nove visokokvalitetne mliječne proizvode na domaćem tržištu.

"Zemljoradnička zadruga Brka osnovana je kako bi poljoprivrednicima pružila mogućnost da zarade od vlastitog rada", kaže Adis Rahman, predstavnik zadruge. 

Napominje kako je sjedište zadruge u Distriktu Brčko, ali da ona sada okuplja oko 1.200 poljoprivrednika iz deset dodatnih opština, tri u Republici Srpskoj i sedam u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Zadruga datira još iz 1946. Međutim, u sadašnjem pravnom obliku funkcionišemo od 2001. Kod nas je puno toga komplikovano, pa tako i naša registracija, ali to nas ne koči da idemo naprijed i stvaramo bolje uslove za rad i život naših poljoprivrednika", nastavlja Rahman.

Zadruga Brka uglavnom okuplja poljoprivrednike koji proizvode voće za domaće prerađivače, skoro njih 900, a godišnja proizvodnja im je 2.500 tona. Zadruga proizvode i 1.000 tona žita i nešto povrća, no 300 njihovih članova su mljekari koji godišnje proizvedu između 4 i 5 miliona litara mlijeka, koje prvenstveno prodaju Mlijekoproduktu, jednoj od većih mljekara u BiH.

"Naši poljoprivrednici proizvode pozamašnu količinu kvalitetnog mlijeka, pa smo 2019. godine počeli obrađivati dio i proizvoditi dimljeni sir, puter i još nekoliko mliječnih proizvoda. Vidjeli smo da imamo tržište za naše proizvode, ali naši prerađivački kapaciteti su bili prilično mali, tek 500 litara mlijeka dnevno, i počeli smo raditi na ekspanziji", objašnjava Rahman.

Prema njegovim riječima, prerada jedne litre sirovog mlijeka u mliječni proizvod daje i do pet puta veće finansijske prinose od prodaje velikim mljekarama za preradu.

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta proširili su kapacitete prerade mlijeka na 48.000 litara dnevno, a uveli su i HACCP i ISO 22000 standarde sigurnosti hrane.

Sada imaju vlastitu mljekaru.

"Uvijek planiramo proizvodnju prema potrebama tržišta. Na taj način proizvodimo "unaprijed prodane" proizvode i štitimo interese naših članova", kaže Adis. "Isto ćemo učiniti i sa mliječnim proizvodima. Zahvaljujući projektu FARMA II, naši proizvodni kapaciteti narasli su 96 puta, ali ih još nećemo u potpunosti koristiti. Nakon šest mjeseci istraživanja i razvoja tržišta, sada ćemo početi prerađivati 4.000 litara mlijeka dnevno u sir, kajmak, puter i druge mliječne proizvode. Također ćemo proizvoditi 2.000 litara pasteriziranog mlijeka dnevno i nešto sirutke", poručio je Rahman. 

Njihov brend MILCOOP stekao je prepoznatljivost na lokalnom tržištu u regiji Brčko. Kako njihova godišnja proizvodnja mliječnih proizvoda raste sa 20 na 230 tona različitih sireva i maslaca, počeće sa prodajom na širem tržištu. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti