EBRD i VIK Sarajevo potpisali ugovor o zajmu od 30 miliona eura

06.02.2013. 07:51 / Izvor: eKapija.ba
EBRD i VIK Sarajevo potpisali ugovor o zajmu od 30 miliona eura

Planirano je da se ova kreditna sredstva troše u naredne tri godine za obnovu vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Kantonu Sarajevo. Prva tranša iznosi 10 miliona eura i za nju su završena projektna rješenja te se može krenuti sa izdavanjem dozvola za realizaciju.

Jučer je u Sarajevu potpisan Ugovor o zajmu između KJKP "Vodovod i kanalizacija“  i Evropske banke za obnovu i razvoj ERBD-a u ukupnom iznosu od 30 miliona eura čime se obezbjeđuju sredstva za obnovu vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Kantonu Sarajevo. Kako je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković rekao ovaj ugovor je rezultat dogovora između predstavnika EBRD-a i Vlade KS kojim se definiše i dinamika ubrzanog hodograma implementacije ovog ugovora.

Kako je pojasnio premijer Zeljković, ovo je jedan od tri ugovora između KJKP VIK i EBRD-a, te dalje slijedi potpisivanje ugovora između Vlade FBiH i EBRD-a, tj. drugog subsidijarnog sporazuma između Kantona i FBiH, što je uvjetovano zakonskom regulativom mogućnosti vanjskog zaduženja, a čiji krajnji korisnik je privredni subjekt. Ovim ugovorom otpočinje odmrzavanje administrativnih procedura kako bi do marta bile završene sve pripremne radnje i predviđena sredstva postala operativna.

U ime Evropske banke Ugovor je potpisala gospođa Lin O' Grady, zamjenica direktora Tima za komunalnu infrastrukturu ERBD-a:

"Banka je izuzetno zadovoljna što ima priliku potpisati ovaj ugovor. Osnovni Ugovor o zajmu je potpisan još 2010. godine i današnje potpisivanje ugovora nama je jasan pokazatelj da ovaj projekt treba krenuti dalje. S naše strane mi ćemo osigurati podršku i pomoć za stvarnu provedbu ovog projekta i u narednih nekoliko sedmica biće angažiran konsultant koji će provesti te aktivnosti", rekla je O' Grady.

Direktorica KJKP "Vodovod i Kanalizacija" Muamera Srna nije krila zadovoljstvo početkom aktivnosti koje će omogućiti građanima Sarajeva veće i redovnije količine vode:

"Mi u ViK-u s nestrpljenjem čekamo da investicija krene i da počnemo s radovima, jer je ulaganje u vodovodni i kanalizacioni sistem jako bitno. Svjedoci smo ljeta koja su sve toplija, a bez ulaganja u infrastrukturu ne možemo očekivati ni uredno vodosnabdijevanje. Namjera nam je da se ovim potpisom ubrzaju i ostale aktivnosti u ovom kreditu, te da radovi krenu krajem ljeta ove godine".

 Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi KS Zlatko Petrović dao je više informacija o dinamici utroška ovih sredstava: 

"Planirano je da se ova kreditna sredstva troše u naredne tri godine. Prva tranša iznosi 10 miliona eura i za nju su završena projektna rješenja te se može krenuti sa izdavanjem dozvola za realizaciju. U 2014. i 2015. godini planirano je trošiti po 10 miliona eura za izvođenje radova na vodovodnoj mreži, kao i poboljšanju elektrosnabdijevanja Bačeva i poboljšavanja uslova za higijenski tretman vode“, izjavio je ministar Petrović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije