ECB zabrinut zbog izostanka inflacije

27.08.2015. 13:55 / Izvor: Index.hr
ECB zabrinut zbog izostanka inflacije

Inflacija u eurozoni je u srpnju iznosila samo 0.2 posto, a mogla bi dodatno oslabjeti uslijed usporavanja kineske ekonomije, pada cijena nafte i popratnog kaosa na svjetskim burzama.

Europska središnja banka je sprema proširiti svoj program kupnje obveznica ako se za to ukaže potreba uslijed globalnog pada cijena i usporavanja rasta koji ugrožavaju ciljanu razinu inflacije do dva posto, rekao je u srijedu član izvršnog odbora Peter Praet.

"Posljednji događaji u svjetskoj ekonomiji i robnim tržištima su povećali rizik da nećemo postići održiv put prema inflaciji od 2 posto," rekao je Praet novinarima u Mannheimu, Njemačka.

"Ne treba biti nedoumice oko želje i mogućnosti upravnog vijeća da poduzme potrebne korake".  

Euro je oslabio nakon komentara koji stiže tjedan dana prije sljedećeg sastanka upravnog vijeća o monetarnim smjernicama. Inflacija u eurozoni je u srpnju iznosila samo 0.2 posto, a mogla bi dodatno oslabjeti uslijed usporavanja kineske ekonomije, pada cijena nafte i popratnog kaosa na svjetskim burzama, piše Bloomberg.

ECB trenutačno kupuje korporativne i javne obveznice u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno u programu kvantitativnog popuštanja koji bi trebao potrajati do rujna 2016. godine.

Praet je danas rekao da bi se taj rok mogao produžiti. QE program "pruža dovoljnu fleksibilnost da to učinimo, pogotovo po pitanju njegove veličine, sastava i trajanja".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU