EK spremna da sarađuje sa centralnim bankama

01.07.2016. 10:22 / Izvor: Agencije
EK spremna da sarađuje sa centralnim bankama

Evropska komisija je spremna da sarađuje sa centralnim bankama i drugim organima kako bi smirila tržišne turbulencije koje mogu da uslijede u narednim sedmicama i mjesecima nakon Brexita.

Evropska komisija je spremna da sarađuje sa centralnim bankama i drugim organima kako bi smirila tržišne turbulencije koje mogu da uslijede u narednim sedmicama i mjesecima nakon "Brexita, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji u Briselu.

Nakon britanskog referenduma održanog 23. juna, Evropska komisija, Evropska centralna banka, druge centralne banke i svi nadležni organi nastavljaju blisko da sarađuju kako bi obezbijedili adekvatan odgovor na bilo kakve turbulencije na tržištu", istakao je Dombrovskis, potpredsjednik komisije za evro i socijalni dijalog.

On je dodao da je još prerano da bi se mogao predvidjeti ekonomski uticaj "Brekzita" na evrozonu. Dombrovskis će biti odgovoran za sferu finansija u Evropskoj komisiji od sredine jula, nakon što je prošle sedmice ostavku podnio britanski komesar Džonatan Hil.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital