EU pomaže izmjene Zakona o zabrani diskriminacije u BiH

17.12.2015. 09:37 / Izvor: Ceppei
EU pomaže izmjene Zakona o zabrani diskriminacije u BiH

Cilj konferencije koja je održana u Sarajevu bio je predstavljanje analize nedostataka i izrada preporuka u okviru tehničke podrške procesu reforme.

Cilj konferencije koja je održana u Sarajevu bio je predstavljanje analize nedostataka i izrada preporuka u okviru tehničke podrške procesu reforme.  Konferencija je organizovana u okviru ugovora koji finansira EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći, a provode ga eksperti B&S Europe.
 
U svom uvodnom obraćanju Jan Snaiduf, šef Odjela za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH naglasio je da ljudska prava i borba protiv diskriminacije predstavljaju temeljne vrijednosti Evropske unije.
 
"Evropska unija je izgrađena na ovim temeljnim vrijednostima i nastoji osigurati da se svugdje poštuju sva ljudska prava. To vrijedi unutar EU, kao i u odnosima s trećim zemljama. Svaka zemlja koja teži ulasku u EU treba se pridržavati tih normi. Ovo vrijedi za Bosnu i Hercegovinu kao i za sve druge zemlje koje žele postati kandidati", rekao je Snaidauf.
 
On je pohvalio inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na poduzimanju potrebnih reformi. "Potrebno je iskoristiti trenutačni reformski proces kako bi se finalizirala reforma zakonodavnog okvira BiH na polju borbe protiv diskriminacije", Snaidauf je zaključio.
 
Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, podsjetila je prisutne da je Evropska komisija prije dvije godine pozvala BiH vlasti da usklade antidiskriminacijske propise sa pravnom stečevinom Evropske unije. "Sretna sam što vas mogu obavijestiti da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH dostavljen Vijeću ministara i da će se razmatrati na sljedećoj sjednici", rekla je Borovac, dodajući da će preporuke sa konferencije biti iskorištene za dalje poboljšanje zakona.
 
Ekspertica Evropske unije, Reyes Charle predstavila je Zakon o zabrani diskriminacije u BiH u odnosu na pravnu stečevinu Evropske unije, čime je potaknula konstruktivnu raspravu s predstavnicima BiH institucija i vlasti, civilnog društva i međunarodnih organizacija.
 
Zakon o zabrani diskriminacije u BiH, kao centralni pravni instrument u borbi protiv diskriminacije i netolerancije stupio je na snagu prije šest godina. Međutim, u kontekstu usklađivanja odgovarajućih zakona sa pravnom stečevinom EU i sve veće potrebe da se dodatno unaprijedi njegova implementacija, ova je konferencija naglasila važnost osiguravanja efikasne i pravilne provedbe anti-diskriminacijskog zakonodavstva. U tom kontekstu, Izvještaj za BiH iz 2015. godinenavodi da ‘djelotvornu zaštitu ljudskih prava podriva neujednačena provedba Zakona o zabrani diskriminacije i nepostojanje državne strategije za borbu protiv diskriminacije’.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU