Evropska komisija predložila ukidanje viza građanima Kosova

05.05.2016. 08:43 / Izvor: Oslobođenje
Evropska komisija predložila ukidanje viza građanima Kosova

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos saopštio je danas u Bruxellsu da je Evropska komisija dala preporuku za ukidanje viznog režima za kratke boravke građanima Kosova u Schengen zoni.

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos saopštio je danas u Bruxellsu da je Evropska komisija dala preporuku za ukidanje viznog režima za kratke boravke građanima Kosova u Schengen zoni.

Komesar je istakao da Kosovu preostaje da do kraja procedure ukidanja viza ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i ojača borbu protiv korupcije. On je izrazio nadu da će preporuku EK usvojiti Evropski parlament i Savjet EU.

"Danas nastavljamo našu posvećenost da predložimo bezvizno putovanje u EU za narod Kosova sa biometrijskim pasošima - olakšavajući kontakte među ljudima i jačajući poslovne, društvene i kulturne veze između EU i Kosova. Ovo je rezultat napornog rada i uspješnih zalaganja kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i šire, što utiče na oblasti kao što su vladavina prava i reforme pravosuđa. Znam koliko je bezvizni režim putovanja važan za narod Kosova i veoma sam zadovoljan postignutim napretkom. Nadam se da će Evropski Parlament i Savjet veoma skoro usvojiti naš prijedlog", kazao je komesar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU