Francuska uplatila Rusiji 900 miliona eura za "mistrale"

27.08.2015. 14:27 / Izvor: RTS
Francuska uplatila Rusiji 900 miliona eura za 'mistrale'

Ugovorom iz 2011. godine, vrijednom 1,2 milijarde eura, predviđeno je da Francuska isporuči jedan nosač helikoptera u 2014. godini, a drugi 2015.

Pariz je vratio Moskvi 900 miliona eura kao nadoknadu za neisporuku dva nosača helikoptera, klase "mistral", navodi "RIA Novosti" pozivajući se na izvor iz Federalne službe za vojnu i tehničku saradnju.

Rusija je, inače, prvobitno Francuskoj uplatila avans od 800 miliona eura za proizvodnju brodova. Ruski zvaničnici su izračunali da Pariz treba da vrati još 100 miliona eura, kao kompenzaciju za obavljanje istraživanja i razvoj da se helikopter "kamov K-52" prilagodi za potrebe mornarice, kao i za izgradnju pristaništa za "mistrale" u ruskoj luci Vladivostok, rekao je izvor, a piše Russia today.

Ugovorom iz 2011. godine, vrijednom 1,2 milijarde eura, predviđeno je da Francuska isporuči jedan nosač helikoptera u 2014. godini, a drugi 2015.

Sudbina dva "mistrala" već više od godinu dana baca sjenku na rusko-francuske odnose, nakon što je Pariz u novembru odlučio da zamrzne sporazum kada je Zapad Moskvi nametnuo sankcije zbog aneksije Krima i navodne podrške proruskim aktivistima u Ukrajini, podsjeća France presse.

Francuski predsjednik Francois Hollande ranije je ove godine ukazao da uslovi za isporuku "još nisu odgovarajući" i nagovijestio da bi Pariz mogao da preispita situaciju samo ukoliko se primirje u istočnoj Ukrajini bude u potpunosti sprovodilo.

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian upozorio je 1. januara da će ta zemlja isporučiti dva ratna broda "samo ukoliko Rusija povuče konkretne poteze ka trajnom miru u Ukrajini".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU