IPA 2016-17: BiH očekuje oko 20 miliona eura

24.12.2015. 10:28 / Izvor: Akta.ba
IPA 2016-17: BiH očekuje oko 20 miliona eura

Konkurentnost i inovativnost bit će usmjerena prema zapošljavanju, obrazovanju i obuci radne snage i socijalnoj politici u funkciji razvoja malih i srednjih preduzeća.

Direkcija za europske integracije BiH organizovala je radionicu na temu pripreme sektorskog planskog dokumenta 2016-17 za IPA II u oblasti Konkurentnost i inovacije: lokalne strategije kroz proces konsultacija sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava u prostoru hotela Bristol u Sarajevu. Radionici je prisustvovao i aktivno učešće uzeo Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i predsjednik Komisije za međunarodne veze, saradnju i europske integracije Saveza općina i gradova FBiH.

Kao član radne grupe će učestvovati u navedenom procesu programiranja koji treba biti okončan do februara 2016. godine.

Prema riječima Alagića ovo je jedinstvena prilika da se sredstva IPA II kroz komponentu integrisani ekonomski razvoj usmjere direktno prema jedinicama lokalne samouprave, kroz grantove i tehničku pomoć usmjerenu ka unapređenju privrede kroz regulativu i bolje poslovno okruženje, prema izvozno-orijentisanim firmama, sticanju i unapređenju vještina radne snage, ka start-up firmama i prema području turizma kroz primjenjeni alat upravljanje destinacijom. Konkurentnost i inovativnost bit će usmjerena prema zapošljavanju, obrazovanju i obuci radne snage i socijalnoj politici u funkciji razvoja malih i srednjih preduzeća. Očekivana sredstva kroz navedeni instrument podrške za BiH iznose cca. 20 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU