Moguće ublažavanje duga Atini

08.03.2016. 08:45 / Izvor: SRNA
Moguće ublažavanje duga Atini

Ministri finansija evrozone obećali su da će razmotriti ublažavanje duga Atina, koja je pod velikim pritiskom zbog izbjegličke krize, rekli su zvaničnici. 

Ministri finansija evrozone obećali su da će razmotriti ublažavanje duga Atina, koja je pod velikim pritiskom zbog izbjegličke krize, rekli su zvaničnici.  Zvaničnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ doći će u Grčku već sutra kako bi završili analizu programa koji može da obezbjedni neophodna sredstva Atini, rekao je komesar EU za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

"Veoma sam sretan što zvaničnici EU i MMF-a sutra idu u Atinu", rekao je Moskovisi nakon današnjeg sastanka ministara finansija evrozone u Briselu.

Grčki premijer Aleksis Cipras osigurao je u julu prošle godine treći paket pomoći za Atinu u vrijednosti od 86 milijardi evra nakon šest mjeseci pregovora.

Osim tereta duga Grčka je sada pod velikim pritiskom izbjegličke krize nakon što je za godinu dana u zemlju stiglo oko milion izbjeglica i migranata.

Upravo je izbjeglička kriza prisilila partnere u evrozoni da "smekšaju" svoj stav prema Atini, navodi AFP.

Šef Evrogrupe Jeron Dijselblom, koji je prošle godine bio jedan od najoštrijih kritičara Atine, rekao je da će ministri evrozone sada razmotriti ublažavanje duga što je bio ključni zahtjev grčke Vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU