Olakšano zapošljavanje državljana trećih zemalja u EU

09.06.2016. 08:16 / Izvor: SRNA
Olakšano zapošljavanje državljana trećih zemalja u EU

Revidirana šema "Plave karte" će olakšati i učiniti atraktivnijim dolazak visoko-kvalifikovanih državljana trećih zemalja na rad u EU.

Evropska komisija predstavila je revidiranu šemu "Plave karte" koja omogućava visoko-kvalifikovanim radnicima da legalno migriraju u EU, izjavio je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos. Avramopulos je saopštio da se Unija suočava sa fenomenom ostarjele radne snage, te povećanjem nedostatka vještina u sektorima kao što su zdravstvo i informacione tehnologije.

"Moramo bolje da opremimo naše sisteme kako bismo odgovorili na zahtjeve tržišta rada i nedostatka vještina u budućnosti. Revidirana šema "Plave karte" će olakšati i učiniti atraktivnijim dolazak visoko-kvalifikovanih državljana trećih zemalja na rad u EU, čime će se ojačati naš ekonomski rast", rekao je Avramopulos na konferenciji za novinare, prenosi "Sputnjik".

U okviru ovog revidiranog projekta, uspostaviće se šema kojom će se, pored ostalih mjera, unutar EU poboljšati mobilnost migranata. "Plava karta" EU je prvi put predstavljena u oktobru 2007. godine i daje pravo visoko-kvalifikovanim radnicima izvan bloka da žive i rade u 24 od 27 zemalja članica EU, osim Danske, Irske i Velike Britanije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU