Poduzeća u EU lakše će se zaduživati

02.10.2015. 13:56 / Izvor: Večernji List
Poduzeća u EU lakše će se zaduživati

U Europskoj komisiji navode da američka mala i srednja poduzeća prikupe pet puta više novca nego europska.

U Europskoj komisiji navode da američka mala i srednja poduzeća prikupe pet puta više novca nego europska.

Mala i srednja poduzeća diljem EU trebala bi se puno lakše zaduživati na tržištima kapitala, tj. ne samo klasičnim podizanjem kredita u bankama, a u tome bi im trebao pomoći akcijski plan Europske komisije o stvaranju tzv. unije tržišta kapitala unutar EU.

U Komisiji kao uzor navode SAD, u kojem mala i srednja američka poduzeća prikupe pet puta više financijskih ulaganja s tržišta kapitala od europskih. Akcijskim planom, koji je predstavio povjerenik za financijske usluge Jonathan Hill, EK želi ukloniti i prepreke koje sprečavaju prekogranična ulaganja u EU. Poduzeća i infrastrukturni projekti trebali bi lakše dolaziti do novca, neovisno o njihovu poslovnom nastanu.

U Europi i dalje prevladava bankarsko financiranje, dok alternativni izvori financiranja kao što je ono kroz tržište kapitala znače da poduzeće privuče novac ulagača koji zauzvrat ulaze u vlasničku strukturu tog poduzeća. "Kad bi tržište kapitala u EU bilo jednako razvijeno kao ono u SAD-u, a to je cilj Komisije, europska poduzeća bila bi u posljednjih pet godina prikupila dodatnih 90 milijardi eura", izračunao je Hill.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU