Promjene klime prijetnja proizvodnji vina u EU

06.10.2015. 09:56 / Izvor: EurActiv.rs
Promjene klime prijetnja proizvodnji vina u EU

Proizvodnja vina u Evropskoj uniji, najvećem svjetskom proizvođaču, ugrožena je zbog klimatskih promjena.

Proizvodnja vina u Evropskoj uniji, najvećem svjetskom proizvođaču, ugrožena je zbog klimatskih promjena. Vinari kažu da već osjećaju posljedice promjena klime a stručnjaci upozoravaju da će se za manje od 20 godina proizvodnja vina preseliti na sjever Evrope.

U novoj knjizi o opasnostima koje prijete industriji vina ukazuje se i na preveliku upotrebu đubriva u proizvodnji koja ne samo da ne pomaže u borbi protiv klimatskih promjena, nego je i štetna po prirodnu sredinu.

EU daje 45% svjetske proizvodnje vina. Najviše vina u Evropi piju Portugalci i Francuzi a najmanje Turci dok je Srbija negdje na sredini po potrošnji sa 23 litra po stanovniku godišnje.

Proizvođači božolea uglavnom su već obrali grožđe i rezultati berbe u mnogim francuskim proizvođačkim regionima predstavljali su iznenađenje za vinare.

 Neki proizvođači vina strahovali su zbog neuobičajeno toplog ljeta, međutim, visok sadržaj šećera u ovogodišnjem grožđu, koji garantuje visok nivo alkohola u vinu, mnogi su vidjeli kao dobru stvar.

 Ipak, autori knjige "Pretnje vinu" Valery Laramée de Tannenberg i Yves Leers upozoravaju da će njihova radost možda biti kratkog vijeka.

"Visok sadržaj alkohola nikada nije značio dobro vino. Svi faktori se moraju uzeti u obzir", upozorava i svjetski poznat francuski proizvođač organskog vina iz regiona Loare Nicolas Joly, prenio je Euraktiv Francuska.

 Svjestan promjena u prirodnom okruženju, Žoli ne može da sakrije strah od klimatskih promjena.

 "Tu su vrućina, nedostatak vode i nevjerovatno jaki vetrovi koji se izmjenjuju tri puta na dan. To se dešavaju u posljednje vrijeme i to je posljedica promjene klime", uvjeren je taj stručnjak za vino.

Brzina klimatskih promjena u posljednje vrijeme predstavlja posebno veliku opanost za grožđe od kog se pravi vino, koje je već opstalo u vrućim periodima između 10. i 14. vijeka prije nego što se ponovo prilagodilo hladnijem vremenu.

Kina na drugom mjestu u proizvodnji vina 

Proizvodnja vina značajna je za Evropsku uniju, posebno s obzirom na činjenicu da proizvodnja tog pića raste širom svijeta.

 Kina se za samo deset godina probila na poziciju drugog po veličini svjetskog proizvođača sa 800 miliona hektara vinograda pod crnim grožđem. Ispred Kine je Francuska a iza Španija.

 S druge strane, proizvodnja u EU usporava, čak se i Francuska, pod pritiskom Italije, bori da očuva vodeću poziciju među globalnim proizvođačima.

 Članice EU posljednjih godina inače namjerno smanjuju površine pod vinogradima kako bi povećale efikasnost i unaprijedile kvalitet.

 Kako se ocjenjuje, do kraja vijeka bi u Bordou, najznačajnijem za proizvodnju vina u Francuskoj, moglo da postane pretoplo za proizvodnju kvalitetnog vina. Naime, klimatolozi predviđaju rast prosječne temperature na 18,8 sa 14 stepeni Celzijusa. Istovremeno temperatura u regionu Akvitanije, čiji je Bordo glavni grad, raste brže nego u drugim francuskim regionima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU