Slovenija i dalje za arbitražu, ne vjeruje u pregovore

15.03.2016. 10:00 / Izvor: Fena
Slovenija i dalje za arbitražu, ne vjeruje u pregovore

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da Slovenija i dalje vidi rješenje za granice s Hrvatskom kroz arbitražni postupak.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da Slovenija i dalje vidi rješenje za granice s Hrvatskom kroz arbitražni postupak, da nema plana B te da ne vjeruje u mogućnost rješenja bilateralnim pregovorima.

"Nemamo plana B, naš je plan arbitraža i očekujemo da će ona donijeti rješenje. Žao mi je što hrvatske strane neće biti u Haagu", izjavio je novinarima Erjavec.

Stalni arbitražni sud (PCA) sa sjedištem u Haagu sazvao je za četvrtak novu usmenu raspravu u vezi s hrvatsko-slovenskim graničnim prijeporom na kopnu i moru.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je Hrvatska izišla iz arbitraže, da nije više strana u postupku te se stoga neće odazvati na saslušanje. Istaknuo da će se rješenje sa Slovenijom naći na temelju međunarodnog prava i bilateralnih pregovora s Ljubljanom.

"Što se hrvatskog bojkota tiče, to ništa ne znači. Znamo da arbitražni postupak može ići i bez nazočnosti jedne od strana. Postoje takvi primjeri i to nije ništa neobično. Žao mi je što Hrvatska ostaje pri svojem stajalištu", rekao je Erjavec.

Na upit da komentira riječi ministra Kovača kako očekuje rješenje u skladu s međunarodnim pravom i kroz bilateralne razgovore, Erjavec je rekao da ga to, što se tiče međuradnog prava, veseli.

"Arbitražni sporazum je zaključen s obje strane. Budu li to poštovali, možemo se samo veseliti", rekao je.

S druge, strane Erjavace kaže da ne vjeruje u mogućonst rješenja kroz bilateralne sporazuma, spominjući da nijedan problem između dvije zemlje nije tako riješen.

Spomenuo je pritom sporazum Račan-Drnovšek i pitanje štednje Ljubljanske banke, gdje se do rješenja nije došlo bilateralnim pregovorima.

Stoga je, dodao je, važno međunarodnim institucijama prepustiti da odluče o otvorenim pitanjima, nakon što dvije zemlje nisu u proteklih 25 godina uspjeli naći rješenje o razgraničenju na kopnu i moru između Slovenije i Hrvatske.

Erjavec je potvrdio da će u četvrtak biti nazočan na raspravi u Haagu te da će se s ministrom Kovačem sastati u Ljubljani 22. ožujka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU