Što prije pokrenuti pregovore o britanskom napuštanju EU

22.07.2016. 11:45 / Izvor: Fena
Što prije pokrenuti pregovore o britanskom napuštanju EU

Francuski predsjednik Francois Hollande je zatražio od premijerke Theres May da brzo izloži pregovarački stav o britanskom napuštanju Evropske unije.

Francuski predsjednik Francois Hollande je zatražio od premijerke Theres May da brzo izloži pregovarački stav o britanskom napuštanju Evropske unije, ali se složio da joj treba više vremena za pokretanje procesa konačnog napuštanja bloka.

Dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel također podržala poziv May da dobije vremena za pripremu zvaničnih pregovora o okončanju britanskog članstva, May je jučer dobila pristanak Hollandea za njenu poziciju da ne pokrene zvanične pregovore o proceduri odlaska do kraja ove godine. 

Francuski čelnik, pod pritiskom nakon islamističkog napada u Nici i nestrpljiv da umanji popularnost krajnje desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen, jasno je, međutim, poručio da Britanija ne može odgađati pozivanje na član 50 dugo vremena. 

"Što prije to bolje", izjavio je Hollande, odgovarajući na pitanje kada će Britanija pokrenuti proceduru napuštanja bloka, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU