Švedska uvela kontrolu na mostu koji je spaja s Danskom

04.01.2016. 10:23 / Izvor: Fena
Švedska uvela kontrolu na mostu koji je spaja s Danskom

Svi putnici koji putuju iz Danske za Švedsku vozom, autobusom ili trajektom od danas će morati da pokažu ličnu ispravu s fotografijom da bi mogli da pređu granicu između dviju zemalja.

Svi putnici koji putuju iz Danske za Švedsku vozom, autobusom ili trajektom od danas će morati da pokažu ličnu ispravu s fotografijom da bi mogli da pređu granicu između dviju zemalja, što ima za cilj ograničenje dosad nezabilježenog priliva izbjeglica u Švedsku.

Putnici su upozoreni da očekuju gužve i zastoje kad mjera stupi na snagu danas u ponoć na danskoj strani mosta i tunela Oresund, glavnoj tački ulaska izbjeglica i migranata u Švedsku, gdje se nadaju da će započeti novi život, prenosi agencija AFP.

 Nova mjera ima za cilj da spriječi ulazak izbjeglica bez dokumenata u Švedsku, koja je primila više tražilaca azila po stanovniku od bilo koje druge evropske zemlje, a njena vlada je nedavno saopćila da više ne može da se nosi s neregulisanim prilivom sve većeg broja izbjeglica.

Na metro i željezničkoj stanici Kastrup na aerodromu u Kopenhagenu je već podignuta privremena ograda kako bi se spriječio da izbjeglice hodaju prugom i zaobiđu kontrole, a na toj stanici će se vozovi zaustavljati radi obavezne kontrole dokumenata.

Ponovno uvođenje granične kontrole znači da će ljudi koji putuju između Švedske i Danske morati da nose pasoše po prvi put u više od 50 godina i predstavlja novi udarac evropskoj "šengenskoj zoni".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU