Trećina stanovnika Slovenije osjeća gospodarski oporavak

22.04.2016. 09:08 / Izvor: HINA
Trećina stanovnika Slovenije osjeća gospodarski oporavak

Istraživanje se provodi dva puta godišnje. Nova je anketa pokazala da 11 posto ispitanih troši više nego što je to činilo prije godinu dana, a najviše je poraslo kupovanje preko interneta

Gospodarski oporavak u Sloveniji osjeća 31 posto potrošača, dok još uvijek visokih 69 posto nema osobni osjećaj da gospodarski rast, koji Slovenija opet bilježi zadnje dvije godine, utječe na njihov ekonomski položaj, pokazala je u četvrtak objavljena anketa u sklopu projekta Marketing monitor, koji izvodi istoimena udruga u suradnji s agencijom za ispitivanje javnog mnijenja Valicon.

Istraživanje se provodi dva puta godišnje. Nova je anketa pokazala da 11 posto ispitanih troši više nego što je to činilo prije godinu dana, a najviše je poraslo kupovanje preko interneta. Devet posto ispitanika kazalo je da mogu uštedjeti više nego lani.

Prije dvije godine pozitivnih osjećaja u pogledu mogućnosti veće potrošnje i štednje zbog tadašnjeg pada i stagnacije gospodarske aktivnosti nije niti bilo. O pozitivnijoj gospodarskoj klimi govori i to što se lani 24 posto ispitanika bojalo da će izgubiti radno mjesto, a sada ih tako osjeća samo 17 posto.

Prema spomenutoj anketi, 7 posto ispitanika imalo je lani veće prihode nego godinu ranije, što se odrazilo na potrošnju i rast optimizma koji prethodnih godina nije bio izrazit. Iako je Slovenija u 2014. imala rast BDP-a od 3, a prošle godine 3,3 posto, glavna je i česta zamjerka koju na svoj račun može čuti premijer Miro Cerar je da se to ne osjeća u životu ljudi jer su im plaće stagnirale ili čak padale.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU