Predstavljen "Sarajevo Tower": Projekat vrijedan 100 mil. KM

07.04.2015. 14:10 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljen 'Sarajevo Tower': Projekat vrijedan 100 mil. KM
OTVORI GALERIJU

Sarajevo Tower je zgrada koja će promijeniti način života u Sarajevu. Smještena je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u sarajevskom naselju Pofalići, u neposrednoj blizini zgrade Hitne pomoći.

Kompanija Smart Invest d.o.o. i ANS Drive d.o.o. danas su u Sarajevu predstavili najmoderniji stambeni kompleks vrijedan 100 miliona KM. Sarajevo Tower kako je već najavljivao poslovni portal eKapija.ba je zgrada koja će promijeniti način života u Sarajevu. Smještena je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u sarajevskom naselju Pofalići, u neposrednoj blizini zgrade Hitne pomoći.

Elvedin Mahmutović, izvršni direktor kompanije Smart Invest kazao je kako će Sarajevo Tower biti jedan od najviših stambenih objekata u Sarajevu, pravi mali grad u gradu na 26 spratova.

26-SPRATNICA ZA NOVO SARAJEVO

"Prema našim preliminarnim proračunima kompanije Smart Invest i ANS Drive će u ovaj projekat uložiti oko 100.000.000 KM, prema potpisanom ugovoru investicija će biti  pokrivena sa po 50 posto od obje kompanije, s tim da treba podvući da se u slučaju kompanije Smart Invest radi o stopostotnom stranom ulaganju, što znači da će ova kompanija u narednom periodu samo na ovaj projekat obezbjediti 50.000. 000 KM direktnih stranih investicija", kazao je Mahmutović, pojašnjavajući kako se u posljednje vrijeme pojavljuje veliki broj investitora koji su zainteresovani za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, posebno u oblasti turizma i građevinarstva i ovo je nastavak tih pozitivnih trendova. 

"Nije mala stvar da jedna mala država kao što je naša zemlja probudi toliki interes za strane investicije", dodao je.

Govoreći o saradnji sa kompanijom ANS Drive Mahmutović je kazao kako ima čast što sarađuje sa jednom od naših najboljih građevinskih kompanija.

"Projekti koje oni imaju iza sebe, kao što je stambena zgrada Malta, učestvovanje u izgradnji BBI centra, Grand Centra, SSC, hotela Sarajevo… dovoljno govore o njima", kazao je Mahmutović.

Vlasnik kompanije Smart Invest Mashary Almualy kazao je da je njegova kompanija prvi put došla u Sarajevu prije tri godine. Gostoljubivost ljudi u Bosni i Hercegovini kaže oduševila ga je i učinila da se osjeća kao kod kuće.

"Naš partner ANS Drive i naša kompanija Smart Invest imaju čast da danas objave početak projekta koji će uz vjeru u Boga i marljiv rad biti početak novog Sarajeva", dodao je Almualy.

Generalni direktor kompanije Ans Drive Asmir Dževlan kazao je da su u projekat Sarajevo Tower krenuli bez rezerve.

"Ovo je prvi projekat u Bosni i Hercegovini, koliko je meni poznato, u kojem jedna privatna bh. kompanija ulaže zajedno sa stranim ulagačem po 50 posto kapitala na što sam veoma ponosan.Od samog početka smo bili svjesni da se radi o vrhunskoj lokaciji, koja će uz naš predani rad nakon završetka poprimiti jedan sasvim drugačiji izgled, koji će biti ponos, ne samo Pofalića, nego našeg glavnog grada u cjelini. ANS Drive je kompanija koja zapošljava 570 radnika i jedna smo od vodećih kompanija u državi u sektoru građevinarstva/visokogradnje", kazao je Dževlan.

POSAO ZA 500 RADNIKA

Svojim prisustvom podršku projektu dao je i novi premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je ovom prilikom kazao da će prema preliminarnim procjenama na ovom projektu direktno biti zaposleno preko 500 radnika, a indirektno, preko dobavljača i proizvođača građevinskog materijala, preko 2.000 radnika iz cijele BiH.

"Za vrijeme u kojem živimo smatram da je ova brojka i Više nego respektabilna i da u svakom slučaju zaslužuje našu pažnju i potporu. Sa naše strane učinit ćemo sve moguće da potrebna dokumentacija bude odobrena što prije i da se što prije krene u realizaciju, odnosno gradnju ovog projekta vrijednog 100 miliona KM", kazao je Konaković.

Arhitekt Dušan Jovanović govoreći o samom projektu istakao je kako je Sarajevo Tower projektovan da zadovolji sve važeće zakonske propise, ali i da se lokacija optimalno iskoristi.

"Posebna pažnja je data orijentaciji i vizurama", kazao je  Jovanović.

Podršku projektu dao je i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić ističućie kako svi trebamo dati podršku investitorima.

"BiH je daleko od onoga što se daje investitorima u Engleskoj, Americi...BiH je komplikovana i moramo pobijediti to", istakao je Memić.

STANOVI OD 1.850 KM/m2

Sarajevo Tower je ukupne površine 76.000,00 m2, sa 344 stambene jedinice, 507 parking mjesta u podzemnoj garaži i 7.233,42 m2 poslovnih prostora, smješten je u jednoj od najboljih zona u gradu Sarajevu na teritoriji općine Novo Sarajevo i kao takav predstavlja jednu odličnu ponudu širem krugu kupaca. Kvalitet materijala koji će se ugrađivati u objekat je u skladu sa najstrožijim standardima iz oblasti građevinarstva za ovu vrstu objekata. Planirani rok završetka radova je 24 mjeseca. Pretprodaja stanova kreće uskoro i iznosi 1.850 KM/m2. 

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije