Čudesne teglice iz srca Ustikoline čekaju vas u Konzumu BiH

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Čudesne teglice iz srca Ustikoline čekaju vas u Konzumu BiH

11.11.2016. 09:50 / Izvor: Akta.ba

Linija proizvoda ''Tradicija moga kraja'' i ove godine u svim Konzumovim prodavnicama nudi 100% domaće visoko kvalitetne i zdrave proizvode pripremljene od pažljivo biranih sastojaka, bez vještačkih boja i aroma. Nastali su u suradnji sa domaćim proizvođačima prema tradicionalnim recepturama koje se čuvaju generacijama.

"Ponosni smo na suradnju sa udruženjem Emina iz Ustikoline, čiji proizvodi  su napravljeni od sastojaka prikupljenih u netaknutoj prirodi Ustikoline, a vješte ruke žena iz udruženja, tajnim recepturama i pažljivo biranim sastojcima udahnjuju im zaboravljene okuse stare hiljadama godina. Do sada je Konzum BiH nebrojeno puta pokazao da kroz podršku domaćim proizvođačima želi dodatno podržati i osnažiti bh. privredu, a linijom domaćih proizvoda Tradicija moga kraja želimo podržati tradicionalnu proizvodnju u BiH", naglasila je Zvedana Stojaković, PR menadžerica Konzuma BiH.

Pored već poznatih čudesnih teglica ajvara, paprika punjenih kupusom i sataraša, od ove godine na policama Konzuma, nalazi se i  tradicionalno slatko od oguljenih šljiva, koje se pravi od šljive požegače koja još jedino uspijeva u istočnom dijelu Bosne i dijelu Hercegovine.

"Slatko od oguljenih šljiva danas je zastićen proizvod od strane svjetske organizacije Slow Food. To je poslastica koja se radi već generacijama i može se napraviti samo ručno. Proces proizvodnje je veoma spor, sastoji se od umakanja šljiva u krečnu vodu, zatim guljena, da pritom svaka šljiva ostane cijela. U završnoj fazi dodaje se limun i agda. Danas se ovo jelo rijetko priprema, a mi smo ga željeli sačuvati od zaborava i kupcima pokloniti jedinstven proizvod koji će ih vratiti u neka ljepša stara vremena", istakla je Jasmina Šahović, predsjednica Udruženja žena "Emina" iz Ustikoline.

Ukoliko i vi želite osjetiti spoj domaćeg okusa i kvalitete, upotpunjene elementima bosanskohercegovačke kulture i tajnim recepturama, u Konzumovim prodavnicama pronaći ćete domaće proizvode napravljene ručno i s puno pažnje i ljubavi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza