Kako prekinuti dječju dosadu? Zaposlite ih!

14.10.2016. 10:25 / Izvor: hayat.ba
Kako prekinuti dječju dosadu? Zaposlite ih!

Tko od roditelja nije barem jednom (ili milijun puta) začuo ucviljeno komentiranje svog djeteta: "Dosadnooo mi jeeee…"

Tko od roditelja nije barem jednom (ili milijun puta) začuo ucviljeno komentiranje svog djeteta: "Dosadnooo mi jeeee…"

Kada jednom usvoje tu frazu, djeca imaju tendenciju često ju koristiti, u očekivanju da će im roditelj osmisliti neku zanimaciju, iako su već potpuno sposobna zabaviti se sama. Ako ste već iscrpili svoju maštovitost, kreativnost, a i živci su vam se možda stanjili, probajte dokrajčiti dječju dosadu nečim za vas korisnim: Zaposlite ih!

Evo čime:

Primi se metle!


Djeca vole metle, a vole oponašati i ono što rade odrasli. ako još nisu dovoljno samostalna i spretna za veliku metlu, opskrbite ih onom manjom te ih zajedno s lopaticom uputite na to što treba pomesti. Teško da ćete prvi put biti zadovoljni obavljenim, ali barem vam više neće “puhati za vratom”.

Vrijeme je za pranje rublja

Što je zabavnije od pranja rublja i sortiranja što ide u perilicu? Sve! Zato sad imate malog pomagača koji može za vas: izdvojiti tamno rublje/svijetlo rublje/svoju odjeću (ako perete posebno) ili bilo što drugo što vama kao roditelju ili njemu kao djetetu kojem je dosadno, padne na pamet.

Sparivanje čarapa

Kako zabavan posao! Kako da ne. No vašem djetetu bi mogao biti ako ga prikažate vrlo zanimljivim i još naglasite kako će vam puno pomoći. Dakle, svaka oprana čarapa treba svoj par, a potom ih treba i razvrstati među ukućanima. Ova aktivnost ne samo da će zabaviti vaše dijete, nego je i korisna za razvoj motorike, učenje boja…

Ladica s tupperwarima

Ladicu s tupperwarima i ostalim plastičnim zdjelicama treba pospremiti s vremena na vrijeme. Možda posao baš ne bude idealno obavljen, a zdjelice završe pune vode ili sakrivene po cijeloj kući, ali barem se dijete zabavilo na cijelih pola sata!

Što se krije iza jastuka?

Ono što se krije iza jastuka u kuhinji i dnevnoj sobi, uglavnom i pripada vašim klincima, pa ih slobodno zaposlite ovim istraživčkim zadatkom. Da, vjerojatno će se najesti smokija i štapića koji se tu kriju već nekoliko tjedana, no od toga im neće biti ništa, a vi se oslobodite jednog od kućanskih poslova.

Sredite flomastere

Flomasteri su vječna inspiracija, pa bi bilo u redu da uvedete malo reda u kutiju u kojoj se nalaze. Za početak, neka dijete isproba koji flomasteri rade a koji ne te neka ih razvrsta. Potom može spojiti prave čepove s pravom bojom i uredno poslagati preostale u kutiju.

Čišćenje zidova

Zvuči gore nego što je. Ako i vaša djeca ostavljaju ljepljive tragove svojih prstića po zidovima, lijepe na njih naljepnice ili čak šaraju po njima, vrijeme je da se prihvate krpe i pokušaju dovesti zidove u normalno stanje. Pa koliko ide, ide.

Masiranje maminih stopala

Djecu ponekad treba naučiti teškim životnim lekcijama. Jedna od njih je, žali se da ti je dosadno, pa ćeš završiti radeći nešto što ti možda i nije po volji. Nakon jedne dobre masaže maminih umornih stopala, dvaput će razmisliti prije nego vam opet dođu jaukati da ne znaju što će sa sobom.

Pročešljavanje igračaka

Počnite s razdvajanjem: kocke u kutiju s kockama. svaka vrsta kocki sa svojom vrstom kocki. Slikovnice na police, autići s autićima…Potrudite se nešto i baciti/pokloniti kako biste dobili malo dodatnog mjesta. Naravno, za nove igračke.

Tko može dulje šutjeti?

Djecu možete zaposliti i igranjem zabavnih igara! Postoji nekoliko “varijacija na temu” ove igre. Tko prvi pisne…Postoji i jedna urbana legenda o bratu i sestri koji su zaspali igrajući je, odnosno pokušavajući pobijediti jedno drugoga u tome tko će dulje šutjeti. Divno. Isprobajte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza