Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini 2016.

08.11.2016. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini 2016.

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini predstavlja MIK 2016, četvrto izdanje revije "Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini".

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini predstavlja MIK 2016, četvrto izdanje revije "Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini“ koja će i ove godine pokriti cijeli mjesec novembar  događajima posvećenim muzici, umjetnosti, filmu, književnosti i kuhinji, u prisustvu prestižnih gostiju iz Italije.

MIK16 će biti inauguriran izložbom fotografija „Razvojni projekti. Italijanska kooperacija za obnovu nakon poplava u BiH“ koja će biti otvorena 2. novembra u 18:00h u Zemaljskom muzeju BiH. Izložba predstavlja rezultate razvojnog projekta obnove koga je finansirala AICS - Agencija  za razvojnu saradnju Italije sa 1,2 miliona eura i u 7 bosanskohercegovačkih Općina, nakon poplava iz 2014. godine.

MIK će biti nastavljen projektom "Voz za Evropu“ italijanskog udruženja "I Luoghi“ koje  će u BiH dovesti preko 300 italijanskih srednjoškolaca kako bi razmijenili iskustva i mišljenja na temu ujedinjene Evrope sa njihovim bh. vršnjacima i 5. novembra, u prostoru Art Depoa Ars Aevi, pogledali pozorišnu predstavu "Silence of the Sea“.

Potom, 10.  novembra u Ateljeu "Figure“ uslijedit će koncert italijanske jazz grupe „PerfectTrio“, pod vodstvom Roberta Gatta, realiziran u saradnji sa Fondacijom „Musica per Roma“.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, XVI izdanje "Sedmice italijanskog jezika u svijetu“ posvećeno je temi „Italijanski i kreativnost: brendovi i običaji, moda i dizajn“. Ambasada će, zajedno sa Ambasadom Švicarske i Udruženjem „Dante Alighieri“ u BIH, predstaviti događaje posvećene književnosti, enogastronomiji i muzici. Tako, u Sarajevo se vraća – uz učešće Konsorcija graditelja gudačkih instrumenata „Antonio Stradivari“ iz Cremone i Agencije ICE - Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih poduzeća – solista violinist, maestro Domenico Nordio, koji će nastupiti 15. novembra u Bošnjačkom institutu. Povodom I „Sedmice italijanske kuhinje u svijetu“ koju promovira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, u saradnji sa ICE - Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih poduzeća i Udruženjem "Dante Alighieri" u BiH, 18.og novembra bice organizovana Degustacija italijanskih vina u Kino Meeting Point (tom prilikom ce biti projektovan dokumentarni film „Kada je Italija jela u crno-bijelom“).

MIK će kulminirati 26. novembra Koncertom „Velika muzika italijanskog filma“ simfonijskog  orkestra „Mitteleuropa Orchestra“ Regije Friuli Venezia Giulia, u Narodnom pozorištu Sarajevo. Orkestar, kojim će dirigirati Giovanni Pacor, izvest će Morriconeova, Rotina i Piccionijeva djela, uz nastup dva vrhunska interpretatora, trubača Maura Maura i pijanistkinju Francoise de Clossey. Koncert je plod partnerstva orkestara "Mitteleuropa Orchestra“ i Sarajevske filharmonije koja će 24. novembra nastupiti u Palmanovi, kao gost orkestra Regije Friuli Venezia Giulia.

"Mjesec italijanske kulture u BiH“ će biti zaključen "Sedmicom novog italijanskog filma“, tradicionalnim susretom sa najboljim italijanskim filmovima posljednje sezone, koja će se odvijati od 29. novembra do 2. decembra u Kinu „Meeting Point“.

Za više informacija: www.ambsarajevo.esteri.it ; FB: Italijanska Kultura u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza