Pet čestih mitova o baterijama smartfona

29.04.2016. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Pet čestih mitova o baterijama smartfona

Priča o raznim situacijama koje mogu da se dese ukoliko koristite telefon dok je on priključen na punjač ima na pretek, ali one nisu dokazane, niti su utemeljene na bilo kakvim realnim osnovama.

Mitovi u pogledu tehnologije su kružili u javnosti od pojave prvih naprednih naprava. Nastala onekad u šali, ponekad iz zle namjere, ali najčešće uslijed jednostavnog nepoznavanja savremenih uređaja, različita neosnovana uvjerenja postepeno izrastaju u nepisana pravila.

Takva je situacija i u pogledu smartfona, a cijeli jedan odjeljak mitova rezervisan je za njihove pogonske jedinice. Koje su to česte, a potpuno pogrešne tvrdnje o baterijama mobilnih telefona?

Ostavljanje telefona priključenog na punjač tokom noći oštećuje bateriju

Ovaj mit je vjerovatno najčešći, ali nije neutemeljen. Naime, litijumsko-jonske baterije se tokom punjenja zagrijavaju, i ako su smještene u loše konstruisana kućišta, mogu da se pregriju, oštete, pa čak i eksplodiraju. Međutim, ovaj scenario je stvar prošlosti, jer konstrukcije savremenih uređaja imaju mnogo bolju termoregulaciju te ostavljanje telefona priključenog na punjač tokom cijele noći nije opasno.

Trebalo bi da potpuno ispraznite bateriju prije narednog punjenja

Čuveno „formatiranje baterije“ jeste bilo korisno, ali u prošloj deceniji. Puni kapacitet baterija od nikla i kadmijuma je održavan potpunim pražnjenjem prije narednog punjenja, ali savremene, litijumsko-jonske baterije ne funkcionišu po istom principu. Štaviše, ove pogonske jedinice postepeno gube kapacitet sa svakim ciklusom pražnjenja, ali su umanjenja minimalna.

Neophodno je koristiti punjač istog proizvođača

Ovaj mit, za razliku od prethodna dva, nema nikakvo realno objašnjenje, osim o tome da je u pitanju dobar marketing. Možda vam neće raditi brzo punjenje, ali slobodno možete koristiti punjač drugog proizvođača za napajanje svog uređaja.

Ne koristite telefon dok se puni

Priča o raznim situacijama koje mogu da se dese ukoliko koristite telefon dok je on priključen na punjač ima na pretek, ali one nisu dokazane, niti su utemeljene na bilo kakvim realnim osnovama. Dakle, ne postoji povećana opasnos od upotrebe uređaja u ovim trenucima.

"App killer" aplikacije štede bateriju

Pod nazivom „app killer“ podrazumijevaju se aplikacije čija je svrha gašenje drugih aplikacija, koje se pokreću u pozadini vašeg telefona i tako vam usporavaju operativnim sistem, ali i troše bateriju. Na prvim generacijama Android-a, "app killer" aplikacije su zaista ispunjavale svoju svrhu. Međutim, na današnjim Android-ima i uz aktuelne softvere, one su samo prividna pomoć koja, u stvari, i sama crpi energiju.

Srećom, ovi, ali i brojni slični mitovi mogli bi uskoro da postanu dio istorije, jer nam se bliži doba vječnih baterija.

m:blog

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza