Viruse i bakterije u vodi učinkovito uništite UV lampom

21.10.2016. 12:27 / Izvor: Akta.ba
Viruse i bakterije u vodi učinkovito uništite UV lampom

Još uvijek najprisutnija metoda dezinfekcije vode u našoj regiji vrši se kloriranjem, zašto ne probati nešto novo...

Bakterije, virusi i slični mikroorganizmi nalaze se posvuda u prirodi, pa tako i u vodi. Vodene sredine su, naime, naseljene različitim mikroorganizmima, korisnim ali, i opasnim, odnosno patogenim.

Mikroorganizmima u vodi pripada značajno mjesto po brojnosti, raznovrsnosti, ali prije svega, po ulozi. Kako bi bila upotrebljiva za konzumiranje, dakle za piće i pranje, voda se na putu do naših domova obrađuje na različite načine.

Ipak, koliko god pouzdane te metode bile, to ne znači da u njoj više nema mikroorganizama. Još uvijek najprisutnija metoda dezinfekcije vode u našoj regiji vrši se kloriranjem. Klor se koristi duže od 100 godina, jer je jako učinkovit i cjenovno jako pristupačan. Ali.…

Wikipedia: Klor ima oštar, bockajući miris i vrlo je otrovan. Pri vrlo niskim koncentracijama i pri kraćem djelovanju samo nadražuje sluznicu dišnih organa, a ako je volumni udio u zraku samo 1%, već nekoliko udisaja može biti smrtonosno, zbog čega se i koristio kao bojni otrov u I. svj. ratu (1915.g.).

Klor u vodi nije sam toliko opasan, koliko su štetni spojevi koji nastaju nakon kloriranja vode. Neki od njih su kancerogeni. Zbog toga se u mnogo razvijenih zemalja klor već odavno ne upotrebljava za dezinfekciju, već se koriste druge tehnologije. Najučinkovitija od njih je metoda dezinfekcije vode pomoću UV (ultraljubičastog) svjetla.

Značajna uloga ultraljubičastog svjetla

Bilo da se koristi kao dodatak za višestruki korak u programu obrade vode ili zasebno, UV svjetlo počinje igrati veoma značajnu ulogu u svijetu tehnologije za vodu.

 

Iako se na putu do naših domova obrađuje na različite načine, ne znači da u vodi više nema mikroorganizama:

  • Ultraljubičasto zračenje je metoda dezinfekcije koja koristi UV svjetlo na dovoljno kratkoj udaljenosti da bi ubila mikroorganizme.
  • UV zrake trajno i učinkovito uništavaju takve mikroorganizme, bez štetnih kemijskih spojeva.
  • UV Lampe - metoda djelovanja
  • UV dezinfekcija je efikasan način za suzbijanje svih bakterija, virusa i spora, uključujući i patogene koji su otporni na klor, izazivanjem fotokemijskih promjena unutar ćelija organizama.
  • U prirodi je najjači izvor UV zračenja - Sunce, pa stoga UV dezinfekcija ne bi bila moguća bez UV lampi niskog pritiska.
  • UV zrake su dio prirodne sunčeve svjetlosti, ali ne pripadaju dijelu vidljivog elektromagnetskog spektra.

Nema štetnih kemijskih spojeva

Ultraljubičasto svjetlo ima valnu duljinu od 200 do 400nm i vrlo visoku energetsku razinu. Najučinkovitija valna duljina za dezinfekciju je 254nm i ona čini najveći dio isijavanja UV lampe.

Neke od najvažnijih prednosti UV dezinfekcije su, osim što UV zrake učinkovito i trajno uništavaju opasne mikroorganizme (bakterije, viruse), primjerice što kod korištenja nema štetnih kemijskih spojeva i nusprodukata, UV sustavi se lako instaliraju u vodovodne instalacije, ultraljubičasta svjetiljka se lako zamjenjuje, a možda i najvažnije - što UV zrake ne utječu na okus i miris vode.

Najučinkovitija valna duljina za dezinfekciju je 254nm i ona čini najveći dio isijavanja UV lampe

Gdje se sve primjenjuju?

UV sustavi za dezinfekciju vode su namijenjeni za dezinfekciju vode u javnim i privatnim vodovodima, industriji, bolnicama, hotelima, u uređajima za pripremu napitaka, za obradu vode u bazenima za kupanje, itd.

Namjena im je, kao što možemo vidjeti, veoma široka. Drugim riječima, primjenjuju se u svim objektima gdje je potrebna dezinfekcija i zaštita vode od virusa i bakterija.

UV lampa izuzetno je korisna, u ovom slučaju štetna kako za bakterije, tako i za viruse.

UV zrake učinkovito i trajno uništavaju opasne mikroorganizme (bakterije, viruse), bez štetnih kemijskih spojeva

Glavne prednosti UV lampe u odnosu na klor:

  •     nema negativnog djelovanja na ljudski organizam;
  •     visoka dezinfekcijska učinkovitost za bakterije, viruse i spore;
  •     veća učinkovitost od klora za spore, ciste, alge i većinu virusa;
  •     nema dodavanja kemikalija, dakle ne mijenjaju se organoleptička svojstva vode;
  •     potreban je mali prostor za ugradnju;
  •     jednostavan pogon i održavanje;
  •     niski investicijski i pogonski troškovi.

Dakle, želite li biti sigurni da pijete 100% čistu i dezinficiranu vodu, potražite UV lampu u Nobel web shopu i krenite s uništavanjem bakterija i virusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza