Sevoi Grupa predstavila rješenja za finansijsko upravljanje i kontrolu FBiH

20.10.2016. 13:16 / Izvor: Akta.ba

SEVOI Grupa d.o.o. je i članica regionalne grupacije koja je akreditovana na području Evropske unije.

SEVOI Grupa organizirala je danas u hotelu Europa prezentaciju na temu Programsko rješenje za uspostavu sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) shodno Zakonu o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru FBIH za predstavnike javnog sektora.

Direktorica prodaje SEVOI Grupe Zikreta Tubić za poslovni portal Akta.ba kazala je kako je prezentacija namijenjena svim rukovodiocima ministarstava, gradova, općina, javnih preduzeća i javnih ustanova kao i rukovodiocima finansijskih odjeljenja i službi.

"Zakonu o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru FBIH je donese u sklopu poglavlja 32 Zakona interne kontrole EU koje je obavezujuće za BiH i koje mora biti ispoštovano u procesu stabilizacije i pridruživanja. S obzirom da je obavezujeće, jedan je od strateških dokumenata koji je sadržan u strategiji razvoja internih finansijskih kontrola a koju je Vlada FBiH usvojila za period 2015.-2018.", kazala je Tubić.

Tubić je govoreći o važnosti prezentacije rekla kako Finansijsko-upravljanje i kontrola – FUK u javnom sektoru predstavlja sveobuhvatan sistem internog upravljanja javnim finansijama u vidu kontrole prihoda, rashoda i ostalih novčanih transakcija, racionalno upravljanje imovinom i uspešno upravljanje projektima čemu prethodi procesni pristup poslovanja sa kontinuiranim menadžerskim upravljanjem rizicima koji mogu nastati u poslovanju.

O tome da li se javne institucije pridržavaju ovih obaveza o uspastavi javne finansijske kontrole, Tubić kaže kako nakon usvajanja Zakona pristupaju ovoj obavezi i poštuju ono što je Zakon propisao, navodeći kako je za uspostavu ovakvih vrsta Zakona isključiva odgovornost i nadležnost čelnika javnih institucija.

Predavači današnje prezentacije bili su Dr. Željko Krpan i Nalvedina Rukavina, a okupili su preko 150 učesnika predstavnika javnih institucija.

Ono što finansijsko upravljanje i kontrola garantuje jeste transparentnost i zakonitost poslovanja javne uprave."Naš cilj je da korisnicima pokažemo na koji način mogu da implementiraju ovaj sistem i svoje poslovne procese", rekla je Tubić, istaknuvši kako je SEVOI Grupa jedina u BiH koja se specijalizirala za ovu vrstu standarda.

SEVOI Grupa je i članica regionalne grupacije koja je akreditovana na području Evropske unije i ima vrhunsko predznanje i neophodno iskustvo sa preko 700 klijenata u izradi, implementaciji i edukaciji sistema FUK-a.

"Naša grupacija prisutna je na području cijele Federacije BiH. Pružamo konsultantske usluge pri uspostavljanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole u velikom broju ministarstava, jedinicama lokalne samouprave i javnim poduzećima.Trenutno smo jedina konsultantska firma koja ima razvijeno softwersko rješenje za uspostavu sistema finansijskog upravljanja i kontrole - FUK", kazala je Tubić.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti