Hrvatska kompanija ulaže 20 miliona KM na području općine Breza

01.02.2017. 10:12 / Izvor: Akta.ba
Hrvatska kompanija ulaže 20 miliona KM na području općine Breza

Vrijednost ulaganja je 20 miliona konvertibilnih maraka, a procjenjuje se da bi u ovim pogonima bilo uposleno između 150 i 200 radnika.

Načelnik općine Breza Munib Zaimović i njegov savjetnik za privredu i razvoj Enver Hadžiahmetović sastali su se 24. januara s predstavnicima hrvatske kompanije "Prve gume" Zdenkom Sabljićem i Nerminom Milićem, koji su ranije iskazali interes za realizacijom potencijalnih investicija na području ove općine.

Radno-konsultativnom sastanku prisustvovali su direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Ćamil Zaimović, inžinjer rudarstva Jakub Dinarević, pravnica u RMU Lejla Kustura, šefica Službe za prostorno uređenje, zaštitu okolice, geodetske i imovinsko-pravne poslove Smajila Omerhodžić, pravni savjetnik u lokalnoj samoupravi Mirza Džambić i predstavnik firme INT BH Haris Habibović.

Na osnovu prethodnih razgovora s načelnikom Zaimovićem i njegovim saradnicima te obilaska lokacija, Sabljić i Milić su potvrdili zainteresiranost za saradnju u cilju gradnje energetskog postrojenja kogeneracije na biomasu, hidroponike, linije za proizvodnju peleta i postrojenja za suhu reciklažu guma.

Vrijednost ulaganja je 20 miliona konvertibilnih maraka, a procjenjuje se da bi u ovim pogonima bilo uposleno između 150 i 200 radnika.

"Moji partneri iz Austrije, Hrvatske i Saudijske Arabije često podupiru naše projekte kojima se ulaže u proizvodnju, otvaranje radnih mjesta i poticanje izvoza, što u budućnosti otvara mogućnost proširenja pomenutih kapaciteta. Nisam čovjek koji voli sjediti u kancelariji", naglasio je Sabljić, ističući kako mu je u ovom trenutku najvažnije da se riješi pitanje potrebnih dozvola.

Investicije se, kako je rekao Zaimović, nalaze u okviru primarnih ciljeva politike lokalne samouprave, zbog izuzetne važnosti za budući razvoj, daljnje restrukturiranje i modernizaciju općine.

"Ulaganja podrazumijevaju osiguravanje ekonomskog i privrednog rasta. U najkraćem mogućem vremenskom roku ćemo osigurati sve podloge kako bi se mogao osloboditi prostor za realiziranje investicija", kazao je načelnik Zaimović koji je ovom prilikom Sabljiću i Ćamilu Zaimoviću poklonio monografiju „Sevdalinka – alhemija duše“, autora Esada Bajtala.

Dogovoren je i nastavak razgovora vezanih uz ulaganje u projekte geotermalne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije