Izgradnja kanalizacionog sistema u B. Krupi: Milionski posao za Kov-Grad

18.08.2015. 14:31 / Izvor: Akta.ba
Izgradnja kanalizacionog sistema u B. Krupi: Milionski posao za Kov-Grad

Kanalizacioni sistem, jedan od najznačajnijih kapitalnih investicija u općini Bosanska Krupa, dobio je novi zamah u svojoj realizaciji.

Kanalizacioni sistem, jedan od najznačajnijih kapitalnih investicija u općini Bosanska Krupa, dobio je novi zamah u svojoj realizaciji.

Naime, Kov-grad d.o.o. Bužim dobio je posao izgradnje kanalizacionog sistema u općini Bosanska Krupa sa cijenom u ukupnom iznosu od 1.589.505,88 KM.

"Tender je raspisan za prvu fazu izgradnje kanalizacionog sistema u okviru projekta WATSAN FBiH, finansiranu iz sredstava IPA 2008. Izvođač radova je odabran, ali ta odluka još uvijek nije konačna jer su u toku žalbeni rokovi.  Tek nakon isteka žalbenih rokova i konačnosti odluke tenderska procedura će rezultirati potpisivanjem ugovora", rečeno je iz Općine Bosanska Krupa za portal Akta.ba, dodajući da početak radova zavisi od tenderskog procesa, dok je rok za završetak istih 31. 12. 2015. godine.

Podsjetimo, radi se o projektu koji će obuhvatiti ukupno osam područja u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, a sve aktivnosti se odvijaju u sklopu projekta "WATSAN FBiH", čiji je cilj vodoopskrba i prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim zajednicama Federacije BiH.

Studija izvodljivosti je pokazala da je procijenjena vrijednost cijelog projekta oko 20 miliona KM, a broj faza ovisi o dostupnosti finansijskih sredstava.

Izgradnja novih kanalizacionih kolektora, odnosno separatnog kanalizacionog sistema za fekalnu i oborinsku kanalizaciju za početak će obuhvatiti Govedarnicu, Bužimkiće, Krušničku ulicu, Mujagiće, Mandu, Halkiće, Aleju zlatnih ljiljana i Ljusinu, što će poboljšat i sanitacionu shemu kroz sprečavanje ispuštanja zagađene vode, kanalizacije, u rijeku Unu i njene pritoke i konačno se riješiti neugodnih mirisa koji su posebno izraženi tokom vrućih ljetnih dana.

"Bunari pitke vode, iz kojih se snabdijeva cijela općina, prihranjuju se vodom iz rijeka Une i Krušnice, u koje se trenutno ispuštaju otpadne vode bez prethodnog tretmana i kontrole. Realizacijom projekta trajno će se zaštititi izvorišta pitke vode, koja su kroz ranije studije ocijenjena da kapacitativno mogu snabdijevati regionalni vodovodni sistem, a ne samo općinu Bosanska Krupa. Isto tako, sva poljoprivredna dobra uz rijeke, odnosno obradive površine koje koriste vodu rijeka za navodnjavanje, zbog prečišćene vode postat će kvalitetnija i povećat će opće zdravstveno stanje", navode iz Općine Bosanska Krupa objašnjavajući višestruki značaj projekta.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije