Od Saudijskog fonda za razvoj 10 miliona dolara za Istraživački institut

14.09.2016. 15:48 / Izvor: Fena
Od Saudijskog fonda za razvoj 10 miliona dolara za Istraživački institut

Kompleks Istraživačkog instituta, bit će namijenjen za naučnoistraživački rad u oblasti medicinskih nauka i informacionih sistema.

 Potpisivanjem dvaju memoranduma o razumijevanju, upriličenim danas u Sarajevu Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj, odobrena su grant sredstva za izgradnju 55 kuća i nabavku poljoprivredne opreme u Srebrenici od milion eura te 10 miliona američkih dolara za izgradnju i opremanje Istraživačkog instituta "Kralj Salman bin Abdulaziz" na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju.

Memorandume su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam.

Bevanda je istakao da današnjim memorandumom o sporazumijevanju Saudijska Arabija nastavlja s podrškom održivom povratku u općini Srebrenica, dodajući da će ovaj projekt implementirati Općina, a koordinirati Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

Završetak projekta očekuje se do 30. juna 2018. godine. Kompleks Istraživačkog instituta, kako je rekao, bit će namijenjen za naučnoistraživački rad u oblasti medicinskih nauka i informacionih sistema.

"Osim što će u ove dvije oblasti biti podignuta kvaliteta znanosti i školovanja, istovremeno će biti otvoren prostor za zapošljavanje većeg broja naučnih radnika", kazao je Bevanda.

Potpredsjednik Al-Bassam naglasio je značaj oba memoranduma, od kojih će jedan doprinijeti razvoju visokog obrazovanja u BiH, a drugi poboljšati socijalni status stanovnika Srebrenice i doprinijeti ekonomskom razvoju ove općine.

Izrazio je sigurnost da će ovi projekti Saudijske Arabije biti od velike pomoći građanima BiH te da će ih voditi ka prosperitetnijoj ekonomskoj budućnosti.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković podsjetio je da je prije dvije godine Ambasada Saudijske Arabije u BiH proslijedila Saudijskom fondu za razvoj dva projekta Općine Srebrenica u vezi s izgradnjom stambenih jedinica za mlade bračne parove te poljoprivrednog razvoja.

Izrazio je uvjerenje da će do implementacije doći vrlo brzo te da će do kraja godine raspisati javne procedure da bi odabrali korisnike projekta.

"Pomoć od milion eura za Općinu Srebrenica je velika grant donacija, koju ćemo iskoristiti transparentno i usmjeriti ka onima kojima to najviše treba", naglasio je Duraković.

Rektor Sarajevske škole za znanost i tehnologiju prof. dr. sc. Ejup Ganić kazao je da će odmah početi s radom te da su već odabrali desetak ljudi koje će zaposliti tokom ovog mjeseca.

Za godinu dana, dodao je, očekuju da će završiti neke ključne postavke, a da će kompletan projekt izgradnje i nabavke opreme Istraživačkog instituta biti završen najkasnije za dvije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije