U toku je izrada urbanističkog projekta "BBI galerije" u Bihaću

06.02.2017. 10:18 / Izvor: Akta.ba
U toku je izrada urbanističkog projekta 'BBI galerije' u Bihaću

Nakon što Služba za prostorno uređenje izradi Nacrt urbanističkog projekta, isti ponovo mora doći pred gradske vijećnike.

Jednoglasnom podrškom, gradski vijećnici su na 5. sjednici GV Bihać podržali  Prijedlog Odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta "BBI galerija".

Time su stvoreni uslovi zahvaljujući kojima će se detaljno izraditi urbanističko-tehnički uvjeti za izgradnju poslovnog objekta, kao i objekata lokaliteta, te provesti procedura uključivanja javnosti. Obraćajući se vijećnicima, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća , istakao je da predloženu odluku  smatra opravdanom  kako bi grad Bihać i njegov centar dobio kvalitetan i stručan odgovor na predloženu gradnju objekta "BBI Galerija" investitora BBI Real Estate.

"Sa aspekta urbanizma i uređenja grada ovaj prijedlog je itekako dobro došao , a sa pravnog aspekta svi mi moramo znati da smo mi  zemljište prodali pod  određenim uslovima i  moramo dobro voditi računa da budemo ozbiljni kada je ovaj slučaj u pitanju. Sa poslovnog aspekta svi znamo ko stoji iza ovog projekta i da je riječ o ozbiljnom investitoru kojeg je tadašnja gradska vlast  tražila da dođe  i kupe pomenutu lokaciju i stoga želim da prema investitoru budemo korektni kako god se ovo završilo. Bitno je također istaći da ćemo u toku izrade odluke uključiti struku i javnost u rješavanju ovog problema”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Kako je istaknuto izgradnja na predmetnom lokalitetu, položaj građevinskih linija, planirane parking površine, kolski i pješački pristupi moraju se s posebnom pažnjom odrediti i uskladiti sa postojećim stanjem, a posebno gledajući sa aspekta historijsko-graditeljskog i ambijentalnog naslijeđa kao i principa i uputa za rekonstrukciju, restauraciju, sanaciju i revitalizaciju objekta i to na način da se ne ugrožavaju osnovne funkcije stanovanja i poslovanja u susjednim objektima.

Nakon što Služba za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove, uz pomoć struke i u dogovoru sa investitorom, izradi Nacrt urbanističkog projekta, isti ponovo mora doći pred gradske vijećnike na usvajanje.

Potom bi uslijedila javna rasprava uz mogućnost primjedbi, kritika i prijedloga svih relevantnih faktora i javnosti, nakon čega bi se pristupilo izradi Konačnog urbanističkog projekta koji također, kao konačno rješenje, mora usvojiti Gradsko vijeće Bihać.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije