Kavovina: Visokovrijedna namirnica i dragocjeni sastojak potpunog doručka

21.08.2013. 08:17 / Izvor: eKapija.ba
Kavovina: Visokovrijedna namirnica i dragocjeni sastojak potpunog doručka
OTVORI GALERIJU

Kavovina Franck, poznata u svijetu više od 170 godina, bogata je inulinom i ekstraktnim tvarima bez konzervansa i dodataka, te daje domaćim kavovinama posebnu draž.

U Europi su kavovine bile znane stoljećima prije kave. Prosper Alpinus je još 1592. u djelu "De plantis Aegipti liber" pomalo egzotičan okus pržene kave uspoređivao s plemenitim okusom cikorije. Ako posegnemo još dalje u povijest, otkrit ćemo da su ljudi još u pretpovijesti pržili razne žitarice, korijenje i plodove, ili da je cikorija našla dostojno mjesto u staroegipatskom ljekarništvu i opisima datiranim prije više od šest tisuća godina.

Kavovine su visokovrijedna namirnica i dragocjeni sastojak potpunog doručka ili odgovarajućega dnevnog obroka. Napitak spravljen s mlijekom, uz izuzetna organoleptička svojstva, ima i veliku prehrambenu vrijednost. Kavovina Franck, poznata u svijetu više od 170 godina, bogata je inulinom i ekstraktnim tvarima bez konzervansa i dodataka, te daje domaćim kavovinama posebnu draž.

Dobiva se preradbom korijena plemenite cikorije (Cichorium intybus). Nije zanemarivo ni to što pržena cikorija povoljno djeluje na reguliranje šećera u krvi, te se posebice preporučuje u prehrani dijabetičara i starijih ljudi te osobama koje imaju tegoba s povišenim šećerom, masnoćama u krvi ili pak probavnim smetnjama.

Izvanredna biološka i prehrambena vrijednost naklijaloga ječma (slada) prenosi se na kakvoću svjetski znane "Kneippove sladne kavovine", svojevrsnoga bisera u širem izboru proizvodnje Franckovih kavovina. Ugodna je i blaga okusa, umjerene energetske vrijednosti s mnogo lakoprobavljivih ugljikohidrata, bez konzervansa i  umjetnih dodataka. Blagi okus prženoga slada daje mu puninu, a u mnogim zemljama preporuča se kao vrijedni sastojak raznih mješavina za doručak ili kao dodatak dječjoj hrani.

Kneippova sladna kavovina u svojoj dugoj povijesti, kao izrazito zdrava hrana, s mlijekom, s dodacima ili bez njih, dragocjena je bila i ostala u prehrani starijih ljudi, rekreativaca, sportaša i mladeži u razvitku. Punina užitka se postiže odgovarajućim mješavinama i napicima, podešenim navikama i specifičnim zahtjevima pojedinih potrošača, što ih mogu spravljati sami ili kupnjom već gotovih proizvoda.

Dugogodišnje iskustvo i rad Franckovih stručnjaka pružili su potrošačima upravo takvu mješavinu: pojam Divke nije samo pojam kakvoće, to je ujedno i pojam kavovina, bijele kave i jutarnjeg užitka u mnogim domaćinstvima.

Divka je standardizirana mješavina kavovina, proizvedena od odabranih i nadziranih sirovina (plemenita cikorija i ječam), bez konzervansa i umjetnih dodataka. Tradicionalno se udomaćila u prehrani ljubitelja aromatične bijele kave i potrošača orijentiranih zdravoj hrani. Divka je pojam opće kakvoće kavovina za zdrav zajutrak ljudi svih dobi.

Širinu asortimana kavovina nadopunjuje Seka - proizvod izuzetne kvalitete, obogaćen smokvama, kako bi potrošač maksimalno uživao u aromi vrhunske bijele kave.

Dakako, Franck se ni tu ne zadržava samo na tradiciji i na provjerenoj kakvoći. Svim ljubiteljima kavovina koji često putuju, koji su željni praktičnosti, brzine i kakvoće, preporučamo instant kavovinu Bianka, koja se dobiva postupkom ekstrakcije i sušenja tekućeg ekstrakta nakon prženja i mljevenja brižljivo odabranih sirovina ječma, cikorije, slada i raži.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza