Bh. inženjeri će imati šansu raditi na projektima za švedske nuklearke

08.03.2017. 13:08 / Izvor: Akta.ba
Bh. inženjeri će imati šansu raditi na projektima za švedske nuklearke

Kompanija BerDiz Consulting ima želju zaposliti bh. inženjere, ali problem je do sada bio to što naši inženjeri na fakultetima nisu obučeni za rad na programima Ansys i Pipestres koji su standard u ovoj oblasti.

Samir Dizdar, podrijetlom iz Stoca, već 23 godine živi u Švedskoj i sa svojom konzultantskom kompanijom BerDiz Consulting AB, radi za značajne klijente u ovoj zemlji. Prije svega radi ba poslovima za nuklearne elektrane u Švedskoj i jednim dijelom u SAD-u.

Ipak, kako se ovaj posao može raditi iz bilo koje države odlučio je 2009. osnovati sestrinsku kompaniju u svom rodnom Stocu.

Cilj mu je bio zaposliti inženjere iz BiH. Ipak, kada je počeo tražiti koga da zaposli pojavio se problem. Naime, nije mogao pronaći inženjere u BiH koji znaju raditi na programima Ansys i Pipestres, koji predstavljaju standard u oblasti proračuna strojarskih dijelova i konstrukcija.

''Istovremeno nismo imali vremena da ostavimo za obuku tih inženjera. Iz tog razloga smo došli na ideju da napravimo suradnju sa 'Mašinskim fakultetom' na Univerzitetu Džemal Bijedić, te 'Strojarskim fakultetom' na Sveučilištu u Mostaru kako bi se obučio određeni broj studenata i asistenata u radu na ovim softverima'', objašnjava on za Akta.ba. 

Studenti bi nakon obuka prošli praksu, a neki bi i nakon toga dobili i posao. Cilj im je da se osigura kontinuitet obuka na fakultetima za ovu oblast, kako bi se i na buduće genaracije studenata mogle imati pristup ovom znanju. 

''S ovim želimo polako stvoriti bazu inženjera na području Hercegovine koji će biti isto tako kvalitetni kao kolege iz EU i na taj način će nam biti puno lakše da odrađujemo poslove za kupce vani. Trenutno smo u sredini realizacije projekta'', navodi Dizdar.

Inače, ove aktivnosti se realiziraju u okviru programa ''develoPPP.de'' koji se radi Njemačko savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj i GiZ, a koji ima za cilj riješiti probleme sa kojima se kompanije susreću u BiH kao i ostvariti neki veći društveni efekt. 

D.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti