Donijeti zakone koji će osigurati održivo upravljanje šumama

14.05.2016. 09:45 / Izvor: Akta.ba
Donijeti zakone koji će osigurati održivo upravljanje šumama

Parlament i Vlada FBiH trebaju osigurati donošenje propisa za oblast šumarstva na nivou Federacije BiH kojim bi bile stvorene pretpostavke za adekvatno upravljanje i održivo gospodarenje šumama.

Vlada FBiH je usvojila informaciju o provedbi preporuka Ureda za reviziju institucija u FBiH iz Izvještaja revizije učinka „Nedovoljna obnova šuma u Federaciji BiH kao posljedica neefikasnog sistema upravljanja šumama”, objavljenog 3.4.2014. godine.

Informacija o provedbi preporuka iz ovog izvještaja i zaključak Vlade FBiH bit će dostavljeni nadležnoj Parlamentarnoj komisiji odgovornoj za reviziju Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH. Očitovanje o postupanju Vlade FBiH po preporukama Ureda za reviziju dato je i na osnovu zahtjeva nadležne parlamentarne komisije.

U preporukama ovog Ureda navedeno je da Parlament i Vlada FBiH trebaju osigurati donošenje propisa za oblast šumarstva na nivou Federacije BiH kojim bi bile stvorene pretpostavke za adekvatno upravljanje i održivo gospodarenje šumama. Trebalo bi  jasno biti definisane obaveze i odgovornosti institucija nadležnih za održivo upravljanje i gospodarenje šumama, te precizno riješeno pitanje finansiranja šumsko-uzgojnih mjera.

Također, ovim propisom je potrebno istaknuti da, delegiranjem poslova gospodarenja državnim šumama na šumarska poduzeća, ne prestaje odgovornost nadležnih ministarstava da aktivno učestvuju u osiguranju uslova za odgovorno gospodarenje šumom.

U informaciji je dat pregled svih aktivnosti koje su poduzete na provedbi preporuka Ureda za reviziju, počev od 14.4.2009. godine kada je Ustavni sud stavio van snage Zakon o šumama i Parlamentu Federacije BiH naložio da u roku od šest mjeseci Zakon usaglasi sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH je na 10. sjednici 9.6.2015. godine, nakon razmatranja informacije Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u oblasti šumarstva u cilju hitnog donošenja zakona o šumama, formirala Radnu grupu koja će pružiti stručnu pomoć ovom ministarstvu u pripremi teksta Nacrta zakona o šumama.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u februaru 2016. godine dostavilo Prednacrt zakona o šumama o kojem je  Vlada FBiH raspravljala na 41. sjednici 18.2.2016. godine, te zadužila ovo ministarstvo da razmotri iznesene primjedbe i sugestije i, za jednu od narednih sjednica, dostavi Prednacrt zakona sa obrazloženjem o prihvaćanju ili neprihvaćanju određenih primjedbi.

U informaciji je navedeno da je prilikom izrade Prednacrta zakona o šumama, između ostalog,  vođeno računa o preporuci datoj u Izvještaju revizije da ovim zakonom budu jasno definisane obaveze i odgovornosti institucija nadležnih za održivo upravljanje i gospodarenje šumama, te precizno riješena pitanja finansiranja šumsko-uzgojnih mjera.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti