Drljača: Vlada spremna razmotriti inicijative za poboljšanje Zakona o radu

05.04.2016. 08:13 / Izvor: Fena
Drljača: Vlada spremna razmotriti inicijative za poboljšanje Zakona o radu

Zakon je donesen u okviru reforme rada i zapošljavanja čiji je cilj uspostavljanje i održavanje funkcionalnog i efikasnog sistema tržišta rada usklađenog sa evropskim zakonodavstvom i međunarodnim dokumentima.

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predstavljajući rezultate rada Vlade Federacije BiH u prvoj godini mandata, izjavio je danas da je u okviru reforme rada i zapošljavanja usvojen Zakon o radu, koji će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

"Uvažavajući činjenicu da su podnijete određene inicijative za izmjene i dopune Zakona o radu Federacije BiH, Vlada Federacije BiH, izražava spremnost da iste inicijative razmotri u cilju poboljšanja Zakona", kazao je Drljača.

Zakon je donesen u okviru reforme rada i zapošljavanja čiji je cilj uspostavljanje i održavanje funkcionalnog i efikasnog sistema tržišta rada usklađenog sa evropskim zakonodavstvom i međunarodnim dokumentima.

Istakao je i  da je Vlada pružila podršku socijalnim partnerima kako bi se, kroz socijalni dijalog, postigla saglasnost o odredbama novog Općeg kolektivnog ugovora, te kako bi bio harmoniziran sa Zakonom o radu i ciljevima Reformske agende.

Po njegovim riječima, Vlada Federacije BiH će nastaviti raditi na jačanju socijalnog dijaloga, kroz promoviranje konvencija Međunarodne organizacije rada, što se posebno odnosi na Konvenciju broj 87 o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje, na Konvenciju broj 144 o tripartitnim konsultacijama u svrhu promoviranja implementacije međunarodnih standarda rada i na Konvenciju 154 o promociji kolektivnog pregovaranja.

Osim toga, Vlada nastavlja sa normativnim aktivnostima u ovoj oblasti, a tu su zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba,  o sigurnosti i zdravlju na radu,  o štrajku,  o mirnom rješavanju radnih sporova, te o Ekonomsko-socijalnom vijeću.

Reformske aktivnosti Vlade u oblasti reforme sistema penzijskog i invalidskog osiguranja odnose se na donošenje četiri zakona kojim se uređuju prava osiguranika. To su zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, zakon o organizaciji penzijskog i invalidsko osiguranja i zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima i Prednacrt zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike zaposlene u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom, javnim preduzećima i ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu od 01.4.1992 – 31.12.2014. godine.

U cilju osiguranja potrebnih finansijskih sredstava za redovnu isplatu penzija najavio je i određene izmjene i dopune propisa o doprinosima.

"Reforma PIO sistema u Federaciji BiH je zasnovana na Strategiji reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, koja usvojena je na Parlamentu Federacije BiH 2014. godine. Strategija polazi od nepovoljnih tokova socijalne održivosti penzijskog sistema u Federaciji i loših demografskih izgleda, te procjene da će, ukoliko se postojeći penzijski sistem u Federaciji BiH ne reformiše, i ako se nastave ekonomski i demografski trendovi, doći do negativnih posljedica u smislu visine i redovnosti isplate penzija", kazao je Drljača.

Navodeći da je za isplatu penzija potrebno 157 miliona KM na mjesečnoj osnovi, istakao je da je došlo do naglog povećanja broja penzionera u Federaciji, gdje novih ima 15.753.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti