Izvoz junećeg mesa u Tursku proizvođačima donio još veće probleme

19.03.2016. 08:33 / Izvor: SRNA
Izvoz junećeg mesa u Tursku proizvođačima donio još veće probleme

U posljednjih šest mjeseci tražnja za utovljenom junadi veoma je mala, što za posljedicu ima drastičan pad cijena žive mjere - na gubitničkih 3,50 KM po kilogramu, navede iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Izvoz junećeg mesa iz BiH u Tursku, umjesto da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od posljedica poplava iz 2014. godine, donio je još veće probleme, poručili se iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Iz Saveza napominju da je izvoz počeo u maju prošle godine i da je obećavao dobru zaradu.

"Nakon što je cijena žive mase junadi dostigla cijenu od pet KM po kilogramu, domaći trgovci mesom okrenuli su se uvozu iz EU, a izvoznici mesa u Tursku počinju uvoziti živu stoku i meso", pojašnjavaju iz Saveza.

''U septembru prošle godine prestao je otkup stoke za izvoz mesa u Tursku i u tom momentu proizvođači utovljene junadi u BiH ostali su bez izvoznog tržišta, a domaće tržište su ranije izgubili. U posljednjih šest mjeseci tražnja za utovljenom junadi veoma je mala, što za posljedicu ima drastičan pad cijena žive mjere - na gubitničkih 3,50 KM po kilogramu", navedeno je u saopštenju.

Proizvođači strahuju i od informacija sa terena da će posao sa Turskom ponovo početi tek u maju, te da će utovljenu junad otkupljivati samo jedan kupac.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti