Konaković: Redukcije vode biće ukinute iduće godine

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konaković: Redukcije vode biće ukinute iduće godine

03.05.2016. 08:27 / Izvor: Oslobođenje

Premijer KS-a Elmedin Konaković smatra da će se u ovoj godini od prve tranše kredita EBRD-a od 10 miliona eura moći sanirati značajan dio vodovodne mreže u KS-u.

Inače, prema njegovim riječima, zadnje investicije u vodovodnu mrežu u KS-u bile su u periodu 1997-2000. Godinama se ništa ozbiljnije nije radilo po ovom pitanju, zbog čega imamo strašne probleme u vodosnabdijevanju, od stalnih redukcija i čestih kvarova na vodovodnoj mreži.

"Želimo da sanacija krene što prije. Izdvojili smo dva miliona KM za detekciju stanja vodovodne mreže kojom ćemo dobiti jasnu sliku stanja i koji su to najkritičniji dijelovi koji se trebaju prvi sanirati. Mi smo raspisali javni poziv za izbor izvođača i 25. maja zatvaramo ovaj međunarodni tender. Već u junu izvođač bi trebao krenuti s ovim poslom. Mreža je posebno kritična u općinama Stari Grad i Centar tako da će oni doći prvi na red. Radit će se na više lokacija sa više ekipa, što smo već dogovorili sa ViK-om", kazao je Konaković.

Premijer ističe da građani mogu da očekuju kraj redukcija polovinom ili najkasnije krajem 2017.

"Nemoguće je očekivati da redukcija ne bude u ovoj godini, ali upravo ovim sanacijama mreže možemo očekivati da se one smanje na dva ili tri sata", naveo je Konaković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti