Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Naplatne kućice na putu M-16 postavljene bez saglasnosti Ministarstva

03.11.2015. 08:17 / Izvor: SRNA

Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" postavilo je kućice za naplatu putarine na magistralnom putu M-16, dionica Prijedorska petlja - Klašnice, bez saglasnosti Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

Zakonom o javnim putevima, naplata putarine moguća je na auto-putu i brzom putu, ali ne i na magistralnom, a Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" nikada nije imalo zakonsku osnovu za uspostavljanje sistema naplate. Još 2011. godine usvojen je pravilnik kojim je preciznije definisano gdje i kako se može vršiti naplata.

Upravljač putem ne može sam donijeti odluku o uspostavljanju naplate bez saglasnosti drugih nadležnih organa, jer bi, analogno tome, jedinice lokalne samouprave imale mogućnost da samoinicijativno uvedu naplatu na lokalnim putevima kojima gazduju.

Ministarstvo saobraćaja i veza je ranije zatražilo informaciju od Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" da dostavi prijedlog rješenja statusa naplatnih kućica na ovoj dionici.

"U odgovoru koji smo dobili od ovog preduzeća dostavljena su dva prijedloga za rješavanje, a to su da nadležno ministarstvo donese rješenje i odredi visinu naknade za korišćenje proširene dionice i na taj način omogući stavljanje naplatnih kućica u funkciju i obezbjeđenje povratka kreditnih sredstava", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Ministarstvu je predloženo i da magistralni put M-16 dionica Prijedorska petlja - Klašnice svojom odlukom definiše kao brzi put i u skladu sa Zakonom o putevima prenese u nadležnost upravljača puteva Javnog preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" Banjaluka, sa svim pravima i obavezama proisteklim izgradnjom ove dionice.

"Razmatrajući prijedloge rješenja, Ministarstvo saobraćaja i veza izrazilo je stav da su predložena rješenja neprihvatljiva i od Javnog preduzeća `Putevi Republike Srpske` zatražilo uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu M16, kao i preispitivanje odgovornosti prethodnog rukovodstva povodom ovog pitanja, ali i negativnog revizorskog izvještaja", naglašavaju u Ministarstvu.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske pojasnili su da ne mogu komentarisati rad Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kriminalistička policija Centra javne bezbjednosti Banjaluka podnijela je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv četiri odgovorna lica Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske", osumnjičena da su nesavjesnim privrednim poslovanjem pričinili štetu od 2.100.000 KM.

Osumnjičeni su 21. septembra 2010. godine u svojstvu direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove javnog preduzeća iz Banjaluke potpisali Ugovor o izvođenju radova na realizaciji projekta "Rekonstrukcija i modernizacija magistralnog puta M-16 na dionici Prijedorska petlja - Klašnice radi povećanja bezbjednosti saobraćaja".

Na osnovu ovog ugovora izvršeni su radovi na izgradnji objekata za naplatu putarine u vrijednosti od 1.385.000 KM, čime su osumnjičeni svjesno prekršili odredbe Zakona o javnim putevima Republike Srpske u kojem je navedeno da su za upotrebu i korišćenje javnih puteva propisane posebne naknade koje donosi Vlada Republike Srpske.

Foto:Banjaluka.net

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti