Od energetike do poljoprivrede: HIFA iduće godine ulazi u nove investicije

06.06.2016. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Od energetike do poljoprivrede: HIFA iduće godine ulazi u nove investicije
OTVORI GALERIJU

Iduća godina za HIFA-u Group biće investicijska. Planirana su ulaganja u gotovo svim firmama grupacije.

Iduća godina za HIFA-u Group biće investicijska. Planirana su ulaganja u gotovo svim firmama grupacije, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Kenan Ahmetlić, menadžer prodaje HIFA Group.

OTKUP JAGODIČASTOG VOĆA

Kompanija Euro-power planira graditi nove mini hidroelektrane, Euro Stil radit će na proširenju kapaciteta hladnjače, HIFA Oil planira povećati broja maloprodajnih stanica, dok Euro-metali proširuju asortiman svojih proizvoda prvenstveno od inoxa.

Ono što je zanimljivo da su sve firme iz HIFA Group izuzetno uspješne i da svakodnevno rade na novim projektima i proizvodima.

Kompanija Euro Stil već treću godinu, u nekadašnjoj Bosanci u Doboju uspješno proizvodi pelet i goriva na pelet. Zahvaljujući predanom radu, ova kompanija je danas prva u Evropi koja je uspjela da patentira pelet od ugljena, odnosno lignita koji zadovoljava sve ekološke parametre Evropske unije.

 "Za peletom je veliko interesovanje. Njegova cijena je 20 posto niža u odnosu na standardni drveni pelet, njegova kalorična moć je 20 posto veća u odnosu na drveni pelet, tako da dobijemo jedan proizvod koji je 50 posto povoljniji u odnosu na drveni pelet. Ovo bi značilo da se za dosta manje novca, dobije više energije, što i jeste bio koncept ovog proizvoda", pojasnio je Ahmetlić, navodeći kako je jeda od novina u grupaciji i to da su pokrenuli otkup jagodičastog voća. Izgradili su hladnjaču kapaciteta 2.000 tona i planiraju poticati stanovnike sa područja općine Tešanj i okolnih općina da sade maline.

Navodi kako je njihova želja da svi ljudi koji su zainteresovani za ovaj program u njima vide sigurnog otkupljivača malina i sigurnog poslovnog partnera.

"Naš firma će svakom zainteresovanom proizvođaču pružati svaku vrstu pomoći u smislu savjeta od strane stručnih lica, dati repromaterijal potreban za održavanje malinjaka i zasada,  a sve u cilju proizvodnje što kvalitetnijeg proizvoda", kaže Ahmetlić, navodeći kako će nakon što otkupe maline, iste izvoziti na inostrano tržište. Osim malina, u planu je i otkup ostalog jagodičastog voća i bobičastog voća. "Kako tržište bude davalo znakove tako ćemo se i mi prilagođavati."

PRODAJA ELEKTRIČNE ENERGIJE

Novu stranicu firma je okrenula i sa osnivanjem firme Euro-power pod čijom se kontrolom nalazi i HE u Kreševu u regionu Radave.

"U Fokus je na hidro potencijalima. Firma Euro-power je firma koja će se baviti distribucijiom, odnosno planirano je da na berzi kupuje električnu energiju po principu nafte, te istu prodaje", kaže Ahmetlić, naglašavajući kako će na tržištu BiH participirati i konkurirati Elektroprivredi, od velikih do malih potrošača. "Tržište električne energije polahko, ali sigurno zaživljava. Mi imamo sve spremno. Server je spreman, tako da već sutra možemo da krenemo sa distribucijom i prodajom električne energije."

Što se tiče investicija za ovu godinu, Ahmetlić navodi kako je sve već zakruženo. U centra je otkup voća, HIFA Oil je otvorila benzinsku u Banovićima i odlučili su se na koncept  maloprodaje.

Inače, HIFA Group se prošlog mjeseca predstavila i na Sajmu privrede u Tešnju sa svim svojim firmama, članicama grupacije.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti