Otvorena izložba šokantnih primjera javnih nabavki

11.12.2015. 14:31 / Izvor: Akta.ba
Otvorena izložba šokantnih primjera javnih nabavki
OTVORI GALERIJU

U znak podrške lokalnim organizacijama koje se bore protiv korupcije u javnim nabavkama, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće javnu kampanju pod nazivom “Mi plaćamo cijenu!” .

Imate li u kući pepeljaru vrijednu 1.300 KM? A kantu za otpatke ste platili 1.700 KM? Da li i vaš današnji ručak košta 230 KM? NE!? Kako “ne” kad ste sve to toliko već jednom platili kroz netransparentni proces javnih nabavki…

Posjetite u trgovačkom centru SCC u Sarajevu, danas ili u narednih 10 dana, putujuću izložbu: "Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH", kojom se prezentira kako su korupcija i mito napuhali cijene plaćene novcem građana BiH za zajednička dobra ili usluge!

Izložba se nakon Sarajeva seli u Banja Luku, potom Mostar i Tuzlu, a stići će i u Doboj, Bihać, Zenicu, Trebinje, Livno, Brčko, a predstavljat će izbor najnečuvenijih primjera iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke, korupcija i mito "napuhali" cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge.

Naime, u znak podrške lokalnim organizacijama koje se bore protiv korupcije u javnim nabavkama, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće javnu kampanju pod nazivom “Mi plaćamo cijenu!” .

Kampanja "Mi plaćamo cijenu!" fokusira se na korupciju u javnim nabavkama s ciljem informiranja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki.

Prema istraživanjima, prošle godine je tek 25% javnih nabavki u BiH provedeno putem otvorenih i transparentnih procedura, što znači da je enormnih 75% ugovora o javnim nabavkama dogovoreno iza zatvorenih vrata, odnosno, netrasparentno je potošeno oko 2 milijarde KM!

Kroz javne nabavke se godišnje u prosjeku potroše tri milijarde konvertibilnih maraka budžetskih sredstava. 75,14% javnih nabavki u BiH se realizuje netransparentno što čini skoro 50% ukupne vrijednosti javnih nabavki. Građani Bosne i Hercegovine nemaju informaciju na šta, gdje i kako se potroši 1,5 milijardi maraka njihovog novca godišnje!

Kampanja "Mi plaćamo cijenu!" trajat će dva mjeseca a s ciljem jasne podrške podnošenju i konačnom usvajanju 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u državnom parlamentu BiH a koje su u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, saopćeno je iz USAID-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti