Pokretači bh. ekonomije: Tešnjaci imaju pametna rješenja za pametan biznis

22.02.2016. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Pokretači bh. ekonomije: Tešnjaci imaju pametna rješenja za pametan biznis

Metaloprerada, drvoprerada, prerada hrane uz prerađivačke djelatnosti u oblasti tekstila i kože razvijaju u pravcu kontinuiranog rasta i razvoja na području općine Tešanj.

TRA Agencija realizuje veći  broj projekat koji su višegodišnji, a među kojima se ubrajaju: COBEAR - Konkurentnost sredine poslovne izvrsnosti, podizanje nasada maline i Programi obuke radne snage u Centru za obrazovanje odraslih Tešanj, kazao je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba, direktor TRA Ismar Alagić.

TEHNIKE I ALATI

Kaže kako je poslovni konsalting usmjeren prema privatnom sektoru se fokusirao na tehnike i alate koji se koriste u oblasti dizajna, proizvodnje i ispitivanja proizvoda primjenjujući iskustva lidera u branši.

"Obuke iz oblasti rada sa kompjuterski upravljanjim mašinama, potom radu sa 3D-CAD aplikacijama do metoda upravljanja proizvodnjom postali su sastavni dio usluga TRA Agencije za predstavnike poslovnog sektora.  Područje  poljoprivrede se sistematično podržava putem projekata iz oblasti jagodičastog voca, plasteničke proizvodnje, mljekarstva i razvoja lanaca vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji", kaže Alagić, naglašavajući kako razvijaju kompetencije vlastitog osoblja kroz osposobljavanje za vođenje infrastrukturnih projekata finansiranih od strane međunarodnih finansijskih institucija, potom napredne studije: razvoj liderstva i stručnih veština u industriji namještaja i prerade drveta, preko efikasnog korištenja resursa i čistije proizvodnje do upravljanja projektnim ciklusom i strateško planiranje zasnovanog na upravljanju ciljevima.

"Naši kadrovi su izrasli u regionalno prepoznatljive regionalne trenere i konsultante sa kojima sarađuju međunarodne organizacije. Koncept TRA  poslovne škole je uveliko postao sastavni dio vremena u kojem živimo", ističe Alagić.

 Izdavačka djelatnost više nije nepoznanica za TRA Agenciju i publikacije "Priručnik za CNC operatere" i "Izvozni vodič-posebni zahtjevi kupca" su rezultat vlastitog znanja i kompetencija oplemenjenih saradnjom sa njihovim partnerima.

 "TRA Agencija prema svim svojim dionicima nudi 'pametna rješenja za pametan biznis'", ističe Alagić.

 Rezultati koje često imamo priliku čuti putem sredstava javnog informisanja, na raznim skupovima govore da tešanjska privreda svaki dan bilježi sve bolje rezultate. Stoga i ne čude podaci da  ekonomska razmjena privrede Tešnja sa svijetom je prošle godine iznosila 675.725.691,00 KM.

IZVOZNI REZULTATI

"Izvoz roba i usluga u iznosu od 340.967.637,00 KM na  tržišta 61 države, uz uvoz roba i usluga u vrijednosti 334.758.054,00 KM iz 50 država dovodi nas do pokrivenosti izvoza sa uvozom u  visini 101,85 posto. Imajući na umu da je promet tešanjskih firmi na godišnjem nivou od 1,5 milijardu KM dolazimo do podataka da tešanjska privreda čini 3,7 posto izvoza iz BiH. Broj zaposlenih je na najvišem nivou u posljednje vrijeme i za 56 posto je veći u odnosu  na period iz 1991. godine, dok se broj zaposlenih kontinuiraano smanjuje i nalazi se na najmanjem broju u posljednjih nekoliko godina. Tešanj možda nije pozicioniran na raskrsnici puteva, ali zasigurno jeste na raskrsnici biznisa", pojašnjava Alagić.

Navodi kako je pozitivan trgovinski saldo u ekonomskoj raazmjeni roba sa najvećim brojem vodećih europskih i svjetskih ekonomija govori u prilog da se metaloprerada, drvoprerada, prerada hrane uz prerađivačke djelatnosti u oblasti tekstila i kože razvijaju u pravcu kontinuiranog rasta i razvoja na području općine Tešanj. U isto vrijeme, kaže firme kojima su vlasnici preduzetnici iz Tešnja, a iste se nalaze raspoređene širom Bosne i Hercegovine su izvozno orijentisane i bilježe stalan rast poslovanja. "Ekonomski rast lokalne zajednice je najmanji zajednički imenitelj slijedeća četiri faktora: kadrovi – tehnologija-kapital-prirodni resursi. Razvoj tkz. netradicionalnih privrednih grana stalno u prvi plan istura liderstvo lokalne ekonomije koja se pozicionira 'barem za korak ispred konkurencije'", kaže Alagić, napominjući da su Tešnjaci ljudi koji se drže slogana: "što čujem zaboravim, što vidim zapamtim, a što uradim, to i ZNAM" !

Inače, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj se razvija u skladu sa odrednicama sadržanim u planu poslovanja za period 2014-2018. godina. Prioriteti u radu sadržani su u tematskim područjima: projektni menadžment, baze podataka i istraživačke studije, teritorijalni marketing uz privlačenje investicija i poticanje izvoza, javno-privatni dijalog, obuka radne snage, ruralni razvoj, energetska efikasnost i zaštita životne sredine. Po veličini mala TRA Agencija već je iznjedrila potomstvo u tri vlastite poslovne jedinice: Centar za obrazovanje odraslih Tešanj, COBITES-Centar za investicije, trgovinske usluge i izvoz zasnovan na konkurentnom poslovanju i ARC-Centar za agrokulturu i ruralni razvoj. Ovo je snaga i lokomotiva daljeg razvoja lokalne zajednice pod geslom "pametan razvoj za budućnost".

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti