Prevent počinje proizvodnju namještaja u Ključu i zapošljava 110 radnika

20.06.2016. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Prevent počinje proizvodnju namještaja u Ključu i zapošljava 110 radnika

Kompanija Prevent BH nakon što je i zvanično preuzela preduzeće Sanotaf d.o.o. iz Ključa, počela je prijem i obuku novih radnika.

Na pomolu je još jedna uspješna privatizacijska priča. Naime, kompanija Prevent BH nakon što je i zvanično preuzela preduzeće Sanotaf d.o.o. iz Ključa, počela je prijem i obuku novih radnika, potvrdila je za poslovni portal Akta.ba v.d. direktora kompanije Sanotaf Rasima Dedić.

U radnom odnosu se nalaze već 94 radnika, koji već prolaze obuke u Njemačkoj, a planom je predviđeno zapošljavanje 110 radnika.

"Mašine dolaze, tako da će zvanična proizvodnja u fabrici početi narednih mjeseci", kazala je Dedić, napominjući kako je ovo veliki događaj za ovaj kraj u kojem se nalazi oko 70 posto nezaposlenog stanovništva.

Pri zapošljavanju prednost je data mladim osobama, kako bi iste kaže Dedić zadržali u Bosni i Hercegovini.

Kao što je ranije poslovni portal Akta.ba pisao postupak privatizacije ovog preduzeća pokrenut je još 2010. godine od strane Vlada Unsko-sanskog kantona, a Društvo za dizajn,razvoj, proizvodnju i promet u automotivima "PreventBH" d.o.o. Visoko ovu kompaniju kupilo je za 3.095.294,00 KM.

U nekadašnjoj tvornici tepiha, Prevent će proizvoditi namještaj namijenjen isključivo izvozu na evropsko tržište. Na ovaj način, Prevent nastavlja sa diversifikacijom industrijskog portfelja, tržišta, kupaca i proizvoda te implementacijom dugoročne strategije razvoja poslovanja u BiH koja podrazumijeva značajno širenje u proizvodnji namještaja.

"Ova investicija predstavlja iskorak u pozicioniranju Prevent grupacije ali i Bosne i Hercegovine na evropskom tržištu namještaja. Osim vodećih brandova na njemačkom tržištu, investicija u Ključu je odraz vertikalne integracije kojom se uspostavlja unikatan proizvodni kapacitet za koji tržište već postoji" izjavio je Mitja Hauser, direktor Prevent Home divizije te dodao kako će proizvodnjom gotovog i konačnog premium proizvoda od većinske sirovinske osnove iz BiH, Prevent Home doprinijeti povećanju dodane vrijednosti u izvozu drvoprerađivačke industrije BiH te stvaranju održivih radnih mjesta u USK.

Firma Sanotaf je osnovana 1976. godine, a do 1992. zapošljavala je 142 radnika. U početku je poslovala u sastavu banjalučkog "Incela", nakon toga u sklopu Tvornice ćilima Sarajevo, a neposredno prije izbijanja rata u BiH registrovana je kao samostalan pravni subjekat. Inače, firma se u prijeratnom periodu bavila prodajom tepiha.

Grupacija Prevent  vodeći je poslodavac i najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine. Posluje na 15 lokacija u BiH i zapošljava blizu 7000 uposlenik.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti