Projekt competenceNET: BiH, Hrvatska i Crna Gora jačaju ekonomski razvoj

31.07.2017. 09:56 / Izvor: Akta.ba
Projekt competenceNET: BiH, Hrvatska i Crna Gora jačaju ekonomski razvoj

Razvojna agencija Žepče, kao vodeći partner, započela je implementaciju projekta "competenceNET".

Razvojna agencija Žepče, kao vodeći partner, započela je implementaciju projekta "competenceNET". Ostali partneri na projektu su Unija poslodavaca Crne Gore, i Općine Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske. Projekt je odobren za financiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020.

Glavni cilj projekta je unaprijediti održivi ekonomski razvoj u Zeničko-dobojskom kantonu (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (CRO) i Podgorici (MNE) primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća.

Projekt će u programskom području pružiti zajedničku intervenciju četiri partnerske organizacije iz tri zemlje koje će doprinijeti jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja kroz poboljšanje infrastrukture, usluga i mreža.

Očekivani rezultati projekta su: uspostava tri transnacionalna centra za razvoj poslovnih kompetencija za MSMEs u Zeničko-dobojskoj županiji (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (R Hrvatska) i gradu Podgorici (Crna Gora).; poboljšane poslovne kompetencije  nezaposlenih mladih osoba kroz obuku i praktične mentorske programe, unaprijeđeno znanje i vještine MSMEs na uvođenju novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanju putem pametnih programa suradnje, razvoj modela prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu sposobnosti, iskustva i znanja za povoljno poslovno okruženje.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 670.619,24 EUR, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

"Vrijednost projekta je uhvatiti specifičnosti i inovacije koje on nosi sa sobom, dizajn projekta pruža mogućnost da projektni partneri odvažno rade u području ideja i inovativnosti te u tome pravcu trebamo gledati na budućnost projekta koji će predstavljati sasvim novi model za unapređenje poslovnog okruženja. Naglasak ćemo staviti na unaprjeđenju, da sve što radimo bude novo i za poslovanje i pojedinca i zajednicu", izjavila je direktorica Razvojne agencije Žepče-RAŽ Branka Janko.

Načelnik Starih Jankovaca Dragan Sudarević je izjavio da će u ovom projektu zajednički tim iz tri države raditi na ostvarenju napretka u svim područjima kojih se projekt dotiče, uključujući lokalnu zajednicu, nezaposlene mlade ljude željne učenja i znanja i sve ostale koji će biti direktno i indirektno uključeni u ovaj projekt. 

Općinski načelnik Mato Zovko je izjavio da se rekogranična suradnja triju država pokazala jako dobrom u području jačanja gospodarstva, društvenog i teritorijalnog razvoja.

"Naša suradnja kroz odobreni projekat ojačat će naše lokalne zajednice i donijeti primjere dobrih praksi koji su nam itekako potrebni. Očekujem da će općina Žepče opravdati ulogu vodećeg partnera i potvrditi svoju lidersku poziciju kao općina sa BFC certifikatom", kazao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti