Šansa za poslodavce: Počinju prijave za program obuke i prekvalifikacije

06.07.2015. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Šansa za poslodavce: Počinju prijave za program obuke i prekvalifikacije

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo objavila je Javni poziv poslodavcima da se prijave za učešće u programu obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo objavila je Javni poziv poslodavcima da se prijave za učešće u programu obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca.

Cilj ovog programa je obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija nezaposlenih osoba sa područja Kantona Sarajevo, za poznatog poslodavca.

Planirana sredstva za realizaciju ovog programa iznose 196.600,00 KM i istim će biti obuhvaćeno najmanje 131 nezaposlena osoba, prijavljena na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

"U cilju provođenja ovog programa Služba će poslodavcima korisnicima ovog programa za novo zapošljavanje, finansirati troškove obuke, dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1500 KM po osobi, a uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje šest mjeseci", istaknuto je u javnom pozivu.

Navodi se i ako su troškovi obuke, prekvalifikacije/dokvalifikacije veći od 1500 KM, isti padaju na teret poslodavca.

Ukoliko se obuka, dokvalifikacija ili prekvalifikacija vrši kod poslodavca ili kombinovano, poslodavci su dužni,o svom trošku, polaznike osigurati za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljenja u skladu sa važećim propisima.

Služba će plaćanje obaveza po ovom programu vršiti direktno izvođaču obuke,dokvalifikacije i prekvalifikacije nakon završetka iste i dostavljanja dokaza da su polaznici završili obuku, dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju, fakture za plaćanje i izvještaja o provedenoj obuci od strane izvođača obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Javnim pozivom posebno je naglašeno kako se ne mogu prijaviti poslodavci koji ne izmiruju redovno obaveze uplate javnih prihoda, osim u slučaju kad poslodavac ima potpisan ugovor sa Poreskom upravom o uplati duga na rate, poslodavci i fizičke osobe koje su koristile kreditna sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe i ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima (nisu primili radnike ili ne vraćaju redovno anuitete) ne mogu učestvovati u ovom programu. Takođe poslodavci koji su koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja po bilo kojem programu u prethodne tri godine, a nisu zadržali minimalno 50% sufinansiranih osoba u stalnom radnom odnosu, ne mogu učestvovati u ovom programu.

Poslodavci korisnici ovog programa dužni su u radnom odnosu zadržati postojeći broj radnika koji su imali u momentu podnošenja zahtjeva, osim u slučajevima odlazaka u penziju postojećih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti