Sardine iz vrele Hercegovine - Žuvela iz Stoca zapošljava nove radnike

06.05.2016. 14:08 / Izvor: Akta.ba
Sardine iz vrele Hercegovine - Žuvela iz Stoca zapošljava nove radnike

Stolačka Žuvela plasira novi proizvod na tržište i zapošljava nove radnike. Za realizaciju ovog projekta, kako je za poslovni portal Akta.ba potvrdio Muamer Nuhanović iz kompanije Žuvela biće utrošeno 1,5 miliona eura.

Kompanija Žuvela iz Stoca uskoro će na tržište izaći sa novim proizvodom. Radi se o sardinama u biljnom ulju, feferonima, paradajz sosu i skušama u biljnom ulju. Za realizaciju ovog projekta, kako je za poslovni portal Akta.ba potvrdio Muamer Nuhanović iz kompanije Žuvela biće utrošeno 1,5 miliona eura.

Sa novim proizvodom stvorila se i mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta. Raspisan je konkurs za novih 20 radnika, a kako kaže Nuhanović sa ovim neće stati. Zapošljavanje će se nastaviti sa proizvodnjom, tako da se planira sa 57 broj radnika povećati na 100.

Sardina se uvozi iz Jadranskog mora, nakon čega se u Stocu prerađuje, upakuje i plasira na strana tržišta i jedan dio na domaće. Godišnja proizvodnja zavisi od ulova u Jadranskom moru, a Žuvela ima velike kapacitete tako da svu sirovinu može da preradi.

Izvozili su u zemlje Evropske unije, odnosno u Italiju i Hrvatsku, te zemlje CEFTA-e Srbiju, Crnu Goru i Albaniju.

Velike poslove očekuju i sa Turskom gdje je u planu izvoz konzervi od 125 grama.

"Zadovoljni smo izvoznim poslovima. Trenutno imamo malo  poteškoća, odnosno čekamo rješenje od Ureda za veterinarstvo kako bi mogli nastaviti izvoz prema tržištu EU", kaže Nuhanović.

Većinu svog programa kompanija prodaje na tržištima izvan BiH, dok se manji dio mariniranog programa može pronaći na domaćem tržištu i to u maloprodajnim lancima Konzuma, Hoše komerca i manjim radnjama u Hercegovini.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti