Sutra stiže upitnik EK: Jesmo li spremni za ovaj zahtjevni zadatak?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sutra stiže upitnik EK: Jesmo li spremni za ovaj zahtjevni zadatak?

08.12.2016. 09:51 / Izvor: Akta.ba

Sutra nam dolazi dugo očekivani upitnik Europske komisije na kojem će BiH pokazati koliko se pripremila za ovaj korak na putu ka članstvu EU. Pitanja će se odnositi na 33 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.  

Inače, upitnik Europske komisije je instrument kojeg Komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države, koja je podnijela zahtjev za članstvo, da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU.

Pitanja prate strukturu kriterija za članstvo u EU, a odgovori na njih daju sveobuhvatan uvid u politički, ekonomski, pravni, društveni i administrativni sustav države koja je podnijela zahtjev za članstvo. 

Adnan Ćerimagić, analitičar Europske inicijative za stabilnost, za Akta.ba navodi da je Direkcija za europske integracije BiH već, na osnovi upitnika koje su prethodno dobili Hrvatska i Srbija, napravila listu potencijalnih pitanja.

"Pitanja su proslijeđena svim institucijama koje trebaju biti uključene u odgovaranje i one su već krenule na prikupljanje podataka.Upitnik za BiH razlikovat će se malo od onih koje su prije nas dobile Srbija i Hrvatska i ostale zemlje iz regije, odnosno u njemu će biti nekih novih pitanja koja se samo tiču BiH'', navodi on.

Navodi da je BiH na probni upitnik koji je dobila 2012. , i to za poglavlja zaštite okoliša i javne nabavke, odgovorila u odgovrajućem roku. Odgovori su bili iznenađujuće dobri tako da se sada očekuje da će i sada veći dio odgovora biti dobar.

Ističe, da će sve ovo zahtjevati dosta truda. Kao problem vidi onaj dio gdje će predstavnici vlasti morati reći što se raditi u narednom razdoblju u određenim oblastima kao što je poljoprivreda ili zaštite okoliša.

''To je ono što će biti potencijalno teško uraditi, ako se ima na umu kako se nismo uspjeli dogovoriti ni oko zajedničke strategije poljoprivrede", kaže on.

Navodi da ako političari u BiH odluče da neće ponovno ići u politička uslovljavanja i oduglovačenja bit će i interesa da se kvalitetno odgovori na upitnik.

''Moja pretpostavka je, s obzirom na prošla iskustva i na ono što je urađeno u proteklih šest mjeseci, da bi upitnik trebao biti dobro urađen. Biti će teško i zahtjevno, ali je izvodljivo'', naveo je Ćerimagić.

Podsjetimo, ključne aktivnosti na pripremi odgovora na pitanja iz upitnika EK su: priprema metodologije, priprema odgovora na pitanja iz upitnika, potvrđivanje odgovora, prevođenje odgovora na engleski jezik, usvajanje i dostavljanje Europskoj komisiji.

Nakon dostavljanja odgovora na pitanja iz upitnika Europska komisija detaljno analizira odgovore, priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo (avis), dostavlja mišljenje europskom parlamentu i vijeću EU, Vijeće EU razmatra mišljenje EK i donosi, u najboljem slučaju, zaključak o dodjeli statusa kandidata, što na političkoj razini treba da potvrdi Europsko vijeće.

D.K.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti