U javnom sektoru prvi put zabilježeno smanjenje zaposlenih

18.10.2016. 14:34 / Izvor: Fena
U javnom sektoru prvi put zabilježeno smanjenje zaposlenih

Wigemark je kazao da je za Parlament FBiH vrijeme "da prione na posao", jer novac nije jedini problem te da postoje i druge obaveze. 

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu ambasador Lars-Gunnar Wigemark konstatovao je danas nakon sastanka s premijerom Federacije BiH (FBiH) Fadilom Novalićem da je u ovom bh. entitetu došlo do smanjenja stope nezaposlenosti te da je zabilježena stopa rasta od otprilike četiri posto, čime je BiH stavljena ispred svih ostalih zemalja u regovinu.

Ove statističke pokazatelje, kaže, potvrdio je i Međunarodni monetarni fond (MMF), dodavši da reformska agenda predstavlja najvažniji set socijalnih i ekonomskih reformi za BiH još od završetka rata.

Također, Wigemark je kazao i to da je konstatovano da u javnom sektoru prvi put nije došlo do povećanja broja uposlenih već je zabilježeno određeno smanjenje.

Podsjetio je da je jučer Vijeće za vanjske poslove EU  usvojilo još jedan set zaključaka u kojima je naglašen značaj nastavka provođenja reformske agende.

Šef Delegacije EU istakao je da je tokom posljednje godine u FBiH doneseno nekoliko teških i izazovnih odluka na čemu je čestitao premijeru Novaliću i vladi na čijem je čelu, jer ovakve odluke nemaju uvijek razumijevanje javnosti.

Poručio je da međunarodna zajednica želi vidjeti nastavak unapređenja u zemlji, smanjenje birokratskih procedura koje će domaćim i stranim investitorima omogućiti bolje poslovanje te unapređenje javne uprave koje će pružati kvalitetnije usluge.

Osim toga, dodao je da bi međunarodna zajednica željela u drugom setu provođenja reformi vidjeti i jačanje vladavine prava te veću transparentnosti poslovanja.

I konačno, rekao je Wigemark, za Parlament FBiH je  vrijeme "da prione na posao", jer novac nije jedini problem te da postoje i druge obaveze. 

"Vlada FBiH već je uputila niz propisa, prijedloga i zaključaka koje Parlament treba da razmotri", kazao je šef Delegacije EU. 

Premijer Novalić je istakao da je Federalna vlada opredijeljena, sposobna i spremna da provede sve reforme koje je zacrtala u Reformskoj agendi, kao i u sopstvenom reformskom programu koji sadrži 97 tačaka, za razliku od agende u kojoj ih ima 61. 

- Rezultati našeg rada već su materijalizovani kroz pozitivnu ocjenu provedbe Reformske agende u Briselu, a prijem naše aplikacije za članstvo u EU je posljedica  te reformske agende - naglasio je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti