U Livnu započinje izgradnja tvornice opruga

08.09.2016. 07:58 / Izvor: Akta.ba

U tvornicu opruga investirat će B-Spring osnovana od strane grupacije Mecaspring iz Belgije.

U Gospodarskoj zoni Begovača u Livnu ovih će dana započeti izgradnja tvornice- proizvodnog pogona firme B-Spring osnovane od strane grupacije Mecaspring iz Belgije. Kako je saopćeno iz Općine Livno riječ je o vodećem proizvođaču opruga u zemljama Beneluksa. Osnovna djelatnost ove firme je proizvodnja opruga i alata za sve industrije, posebno za zrakoplovnu i autoindustriju.

Općinski načelnik Luka Čelan sa suradnicima razgovore s belgijskom firmom započeo je prije nešto više od godinu dana. Na jučerašnem sastanku održanom u zgradi Općine s direktorom B-Springa Franom Brajkom i vlasnikom grupacije Mecaspring Salvatoreom Baiamonteom izrazio je svoje zadovoljstvo što su svi dosadašnji pregovori dali konkretne rezultate.

Na sastanku su usuglašene posljednje pripremne radnje pred sam početak izgradnje. "Gradit ćemo objekt od 2100 kvadrata kapaciteta za 30 uposlenih u jednoj smjeni. Vrijednost samog objekta je od dva i pol do tri milijuna konvertibilnih maraka.Također vremenom planiramo instalirati najnoviju tehnologiju. Naravno, u budućnosti smo otvoreni za dogradnju objekta i povećanje kapaciteta", kazao je u obraćanju novinarima nakon sastanka direktor B-Springa Frano Brajko i dodao: "Svim potencijalnim belgijskim i drugim investitorima prenijet ćemo naša iskustva i posvjedočiti da će im općinske službe gotovo trenutno napraviti sve potrebne radnje kada je u pitanju potrebna papirologija."

Da je ovo jedna dobra vijest za cijelu livanjsku zajednicu, pozitivna i ohrabrujuća činjenica za Livno, naglasio je u svom obraćanju novinarima načelnik Čelan.

"Ovo je sigurno veliki plus za našu općinu, pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, i u ovoj gospodarskoj krizi. Mogu reći da smo mi od početka naše poslovne partnere shvatili ozbiljno i sve ono što im je trebalo Općina je osigurala", kazao je načelnik. Također je naglasio da u današnje vrijeme nije lako osigurati investitora pogotovo kada se u vidu ima činjenica globalne situacije u BiH, a pogotovo situacija kad su lokalne zajednice u pitanju koje zakonski nemaju veće mogućnosti kojima bi privukle strane ulagače.

"Općina, kao jedinica lokalne samouprave, nema zakonsku mogućnost sama graditi tvornice, kao što neki misle. Tim prije svaki ovakav projekt je dobro došao. Mi kao lokalna zajednica trebamo raditi na onom što možemo, a to je, prije svega, da osiguramo gospodarske zone, da pripremimo zemljište što se tiče vlasništva, imovinsko – pravnih odnosa, da nema nikakvih problema, i na taj način da stvorimo određene preduvjete za ulaganje u našu općinu. Naravno, uz to sve ide i izgradnja kvalitetne infrastrukture, na čemu smo zadnjih godina zaista puno radili, i evo sad smo u situaciji da taj posao daje konkretne rezultate i ja se samo mogu nadati da ovo neće biti jedini projekt, da ćemo ih imati još ovakvih ili sličnih projekata", kazao je načelnik Čelan istaknuvši da su u pripremi još neki projekti za koje se nada da će biti realizirani a sve to s ciljem poboljšanja životnih uvjeta, kako je rekao, svima koji žive u livanjskoj općini, kako bi ovdje pronašli posao i tu živjeli i radili. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti