Veliki odliv medicinskog kadra u Njemačku

22.08.2016. 08:36 / Izvor: Federalna.ba
Veliki odliv medicinskog kadra u Njemačku

U našoj zemlji teško se dolazi do posla. Ali Njemačka medicinskim tehničarima i sestrama iz naše zemlje nudi posao i plaću od 1.900 eura.

U našoj zemlji teško se dolazi do posla. Ali Njemačka medicinskim tehničarima i sestrama iz naše zemlje nudi posao i plaću od 1.900 eura. Državna agencija za rad i zapošljavanje objavila je poziv na koji se do sada prijavilo više od 50 kandidata. Konkurs još traje. I dok Njemačka, ali i druge evropske zemlje, uzimaju gotove medicinske kadrove, upitno je šta država čini da ih zadrži. Istovremeno, sindikalisti zahtijevaju reforme i bolje uvjete rada.

Mersiha Jašarević medicinska je sestra. Pronašla je posao u struci, u Njemačkoj. Više od decenije tragala je zaposlenjem u BiH, bezuspješno. Svaki konkurs svodio se na isto - odbijenicom. "Ne bude obrazloženja. Na kućnu adresu dobijete obavijest ko je primljen i da vi niste", kaže.

Iza Mersihe kursevi su njemačkog jezika, seminari, brojne edukacije i pripreme. Sve je to dijelom projekta Triple-Win. Kroz njega je u posljednje četiri godine prošlo više od 650 medicinara, dok je njih 400 nastavilo obavljati svoj poziv na njemačkom tržištu. Bolji uvjeti rada, veća primanja, mogućnost napredovanja i priznavanja ove struke samo su neki od razloga zbog kojih ovaj kadar napušta našu državu. Ponuda tamošnjih poslodavaca više je nego primamljiva.

"Kandidati tamo prvo rade kao pomoćno medicinsko osoblje i na taj način uz pomoć poslodavca stječu potrebno iskustvo radi polaganja stručnog ispita, koji je uvjet za nostrifikaciju, a nostrifikacija je uvjet za ostanak", pojašnjava Željko Tepavčević, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

"Plaća ne smije biti niža od 1.900 eura, bruto, što važi za taj platni razred u Njemačkoj. Nudimo i podršku prilikom integracije u Njemačkoj, savjetovanje prilikom spajanja porodica“, kaže Džejna Hurtić, projektna koordinatorica Triple-Wina.

Ovakav način posredovanja pri zapošljavanj neće dovesti do ugoržavanja bh. zdravstvenog sistema - tvrdnje su resornih institucija. Međutim, podaci iz Federalnog sindikata zdravstvenih radika kazuju drugačije. Samo u 2013. godini više od 1.000 medicinskih sestara posao je našlo na njemačkom tržištu. I taj trend je u porastu.

"Ako se ovim tempom nastavi odlazak ljekara i medicinskih sestara, za sedam godina ostat ćemo bez apsolutne mogućnosti za zanavljanje kadrova u zdravstvenim ustanovama jer na birou neće biti više niti jedne medicinske sestre, a sigurno ni ljekara", upozorava Zijad Latifović iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH.

Podizanje standarda uposlenih u zdravstvenom sektoru neophodno je kako bi ovaj sektor stao na noge. U suprotnom, mladi medicinski radnici sve više će ići u inostranastvo. Ukoliko vlasti ne budu imale više sluha za ovaj problem, tvrde sindikalisti, upitno je ko će u narednom periodu liječiti građane BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti